Donna Hay – Szybko, świeżo, prosto to książka, która ukazała się niedawno nakładem wydawnictwa Albatros.
Zacznijmy od tego kto to jest Donna Hay? Donna to australijska ikona gotowania, która od lat wydaje własne książki oraz własne czasopismo Donna Hay Magazine.
Przepisy w książce podzielone są na trzy części zgodnie z tytułem czyli Szybko, Świeżo i Prosto – a każdy z rozdziałów podzielony jest na dwa – słono, słodko.
Szybko to pierwszy rozdział gdzie w części na słono znajdziemy przepisy na szybkie obiady takie jak : makaron z trzema serami na szybko, piersi z kurczaka glazurowane w syropie klonowym czy polędwiczki wieprzowe duszone po chińsku, każdy z tych przepisów naprawdę zawiera niewiele składników i jest do przygotowania w kilkanaście minut, oczywiście przepisów jest zdecydowanie więcej w tej jak i kolejnych częściach. A teraz coś słodkiego na szybko czyli przepisy np na deser Pavlovej w szklance ( 4 składniki !),tarty morelowe czy malinowe trifle. Według tej części książki pyszny obiad wraz z deserem sądzę że zdążymy przygotować w maksymalnie 30 minut.
Przejdźmy do części drugiej czyli Świeżo, tu znajdziemy tradycyjne dla Donny przepisy, ale w odświeżonej formie czyli udoskonaloną klasykę, a wśród przepisów takie perełki : babeczki z bekonem i jajkiem, sałatka caprese czy ravioli z dynią i ricottą, a na słodko bananowo-karmelowe ciasto bez wydziwiania, placek brzoskwiniowy z kruszonką, czy babeczki z płynną czekoladą.
Na skróty czyli prosto bez udziwnień, bez zbędnych ruchów.. to kolejny rozdział w którym Donna pokazuje nam swoje tricki kulinarne. Prosto czyli marokański kuskus z kurczakiem w ziołach,pomidory pieczone z mozzarellą,zupa z pulpecikami wieprzowymi z imbirem i sosem hoisin, a na słodko proponuje nam kokosowe tosty francuskie, ciasto z jabłkami i jagodami czy lody kajmakowe na skróty.
W książce znajdziemy też rozdział Stylizacja w którym na prostych przykładach Donna pokazuje jak uatrakcyjnić podanie naszego jedzenia gościom czy rodzinie, w prosty nie skomplikowany sposób. A na sam koniec książki oprócz spisu treści znajdziemy rozdział Glosariusz, gdzie autorka wyjaśnia nam poszczególne mniej lub bardziej znane składniki pokazanych nam wcześniej dań.
Szczerze gdy piszę ten tekst ( jak zwykle bladym świtem) to chętnie bym wstała od komputera i rzuciła się w wir gotowania, bo wszystkie te przepisy naprawdę są proste, zawierają do maksymalnie kilkunastu składników, a zdjęcia zachęcają do natychmiastowego ich wypróbowania.
Książka wydana jest w dużym formacie, kolorem przewodnim całej książki jest błękit, co dla mnie daje uczucie świeżości, tak jak i przepisy w książce zawarte.
Czy książkę polecam i komu ją polecam?
Oczywiście polecam i to polecam każdemu, temu co potrafi gotować najbardziej wyrafinowane / zakręcone przepisy – po to żeby zobaczył, że da się gotować prosto i smacznie. Polecam też temu kto boi się stanąć przy kuchni i ugotować choćby jajko na twardo.. bo nie umie, bo się boi .. z tą książką nie będzie miał tych problemów, uwierzcie mi.
W książce znajdziecie ponad 160 ! przepisów !!
Donna Hay – szybko, świeżo, prosto
204 stron
cena 64,90
Wydawnictwo Albatros
Dziękuję Wydawnictwu Albatros za książkę do recenzji.
Tyle już o niej przeczytałam, że MUSZĘ ją kupić ;)
Piekłam jej pyszne ciasto migdałowe ,muszę kupić tę książkę przy okazji wakacji w Pl.
Szybko, świeżo i prosto – tak właśnie lubię gotować. Szybko, bo nie mam czasu na stanie przy garnkach przez całe godziny. Świeżo, bo uwielbiam świeże składniki, jak najmniej przetworzone. Prosto – bo po co kombinować, skoro również i coś prostego może być bardzo smacznego. Książkę z pewnością kupię ;)