Przetwory ze śliwek czyli śliwki do słoika hop :)
Najprościej jak się da, bo tak najlepiej i najsmaczniej.
Śliwki do słoika na zimę
- śliwki ok.1,5 kg
- cukier 1,5 kg
- woda 2 łyżki
( słoiki, pusta butelka po wodzie mineralnej 1.5l )
Śliwki płuczemy, wyjmujemy z nich pestki. Na patelnię / do garnka wlewamy wodę i wkładamy śliwki. Garnek ustawiamy na malutkim gazie i tak mieszając co jakiś czas, doprowadzamy do rozpadnięcia się śliwek, przeważnie trwa to kilka godzin, ale wtedy wydobędziemy ze śliwek smak. Wtedy bierzemy blender całość miksujemy, dodajemy cukier, zagotowujemy, gotujemy przez ok.5 minut ciągle mieszając.
TIP : jak przelać gorące przetwory do słoika i się nie oblać przy okazji :)
Bierzemy pustą butelkę PET obcinamy ją nożem na wysokości zwężenia butelki, butelkę wkładamy tak jak lejek do słoika i przelewamy przez to powstały dżem. Czyż nie jest to proste ? Potem butelkę wyrzucamy i gotowe.