Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Co tu zrobić na obiad ? To odwieczne pytanie które pojawia się w mojej głowie.

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym to był pomysł, który w sumie pojawił się nagle.

 

 

pulpeciki-z-indyka-sos-pomidorowy

Jak się pomysł nagle pojawił, tak od razu został wykorzystany, a że tego dnia na placu kupiłam takie soczyste dojrzałe pomidory to powstał z nich sos. Sos z przyprawami, pyszny i aromatyczny. Do tego makaron i obiad gotowy. Część zostawiłam dla dzieci w domu, część spakowałam do pudełka i zabrałam do pracy.

 

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

  • 0,5 kg mielonego mięsa z piersi indyka
  • 2 marchewki
  • 1 duża żółta cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, słodka papryka do smaku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko

Sos pomidorowy

  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka ostra
  • szczypta cukru
  • łyżka oregano suszonego
  • łyżka bazylii suszonej
  • pieprz i sól do smaku

 

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, cebulę obieramy i drobno kroimy ( można jedno i drugie pokroić i użyć blendera ). Warzywa dodajemy do mięsa, dodajemy jajko i doprawiamy pieprzem i papryką, odrobiną soli. Dokładnie całość wyrabiamy rękami. Z masy formujemy małe kuleczki, ja je odłożyłam na deskę.

Pomidory zmiksować blenderem, przelać na patelnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, całość razem gotujemy na mały ogniu, aż pomidory trochę odparują ( około 20 minut ), doprawiamy przyprawami ( bez soli ) . Do gotującego się sosu wkładamy delikatnie nasze pulpeciki i całość zagotowujemy, gotujemy około 10 minut. Doprawiamy sos do smaku solą.

Ja podałam pulpeciki z makaronem.

Tak wyglądało jedzenie, które zabrałam ze sobą do pracy w pierwszym słoiczku serek grani z pomidorem i koperkiem, kolejny słoik to sok z ananasa, moreli, imbiru i mięty. Pysznie zdrowo i sezonowo.

 

pomysl-lunchbox-do-pracy

 

 

 

 

Dodaj komentarz