Placki z marchewki i cukinii, przepis na danie do pudełka

Pomysł na te placki znalazłam w jednej z gazet, która ostatnio trafiła w moje ręce.

Placki z marchewki i cukinii, przepis na obiad.

 

placki-cukinii-marchewki

 

Przepis tak jak wspomniałam znalazłam w jednej z gazet, ale przecież nie byłabym sobą gdybym w przepisie czegoś nie zmieniła ;) U nich warzywa były pokrojone w cienkie krótkie słupki. Ja zrobiłam długie paski za pomocą obieraczki do warzyw, szybciej i prościej wg mnie.

 

Placki z marchewki i cukinii 

  • 2 cukinie
  • 2 marchewki duże
  • 1 duża jasna cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka kuminu mielonego
  • szczypta ostrej papryczki chilli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki soli

sos :

  • jogurt naturalny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka kuminu mielonego
  • szczypta kurkumy

Marchewkę i cukinię obrałam ze skórki i od razu tą samą obieraczką od razu zrobiłam z tych warzyw dłuższe i krótsze paski (tym nie masz się co przejmować ) + obrałam cebulę i pokroiłam w piórka. Na patelnię przełożyłam warzywa i podprażyłam, a tak naprawdę w ten sposób pozbywamy się wody w nich zawartej, smażyłam je tak przez chwilę aż zrobiły się miększe i mniejsze ( tak jak w przypadku gdy wrzucisz dużą ilość szpinaku na patelnię a potem zostaje Ci go tylko łyżka ;)  ). Przełożyłam warzywa na deskę by szybciej ostygły.

W misce wymieszałam jajka wraz z posiekaną połową pęczka pietruszki, obranymi i pokrojonymi w miarę drobno ząbkami czosnku i przyprawami, dodałam do tego warzywa.

 

Na mocno rozgrzanej patelni smażyłam nakładane łyżką placki, chwilę z jednej strony a potem z drugiej.

 

placki-warzywne-na-obiad

 

 

Sos zmieszałam wszystkie składniki i tyle :)

 

Do pudełeczka przełożyłam placki, a sos do słoiczka.

 

 

 

Dodaj komentarz