Pomysł na te placki znalazłam w jednej z gazet, która ostatnio trafiła w moje ręce.
Placki z marchewki i cukinii, przepis na obiad.
Przepis tak jak wspomniałam znalazłam w jednej z gazet, ale przecież nie byłabym sobą gdybym w przepisie czegoś nie zmieniła ;) U nich warzywa były pokrojone w cienkie krótkie słupki. Ja zrobiłam długie paski za pomocą obieraczki do warzyw, szybciej i prościej wg mnie.
Placki z marchewki i cukinii
- 2 cukinie
- 2 marchewki duże
- 1 duża jasna cebula
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka kuminu mielonego
- szczypta ostrej papryczki chilli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki soli
sos :
- jogurt naturalny
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżeczka kuminu mielonego
- szczypta kurkumy
Marchewkę i cukinię obrałam ze skórki i od razu tą samą obieraczką od razu zrobiłam z tych warzyw dłuższe i krótsze paski (tym nie masz się co przejmować ) + obrałam cebulę i pokroiłam w piórka. Na patelnię przełożyłam warzywa i podprażyłam, a tak naprawdę w ten sposób pozbywamy się wody w nich zawartej, smażyłam je tak przez chwilę aż zrobiły się miększe i mniejsze ( tak jak w przypadku gdy wrzucisz dużą ilość szpinaku na patelnię a potem zostaje Ci go tylko łyżka ;) ). Przełożyłam warzywa na deskę by szybciej ostygły.
W misce wymieszałam jajka wraz z posiekaną połową pęczka pietruszki, obranymi i pokrojonymi w miarę drobno ząbkami czosnku i przyprawami, dodałam do tego warzywa.
Na mocno rozgrzanej patelni smażyłam nakładane łyżką placki, chwilę z jednej strony a potem z drugiej.
Sos zmieszałam wszystkie składniki i tyle :)
Do pudełeczka przełożyłam placki, a sos do słoiczka.