Pulpety w sosie pomidorowo śmietanowym

Pulpety w sosie pomidorowo śmietanowym to jedno z ulubionych dań moich dzieci, moich zresztą też, bo szybko się je przygotowuje i są pyszne.

pulpety w sosie pomidorowym

 

Można je podać z ryżem, ziemniakami i w sumie dowolną sałatką.

Pulpety w sosie pomidorowo śmietanowym

  • 50 dkg mięsa łopatki wieprzowej ( zmielonej ) 
  • 1 cebula duża  
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko 
  • pieprz do smaku 
  • 500 ml sosu pomidorowego 
  • 250 ml śmietany 18 % do zup 
  • szczypta cukru 
  • czosnek niedźwiedzi suszony  ( opcjonalnie)
  • bułka tarta do panierowania 
  • olej do smażenia 

pulpety na obiad

Mięso przekładamy do miski. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cebulę i czosnek do mięsa wraz z jajkiem,dodajemy pieprz do smaku ( ja dodaję około 1/4 łyżeczki ), całą masę dokładnie mieszamy. W wilgotnych dłoniach robimy okrągłe pulpety. Pulpety panierujemy w bułce tartej.  W głębokiej patelni / garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety. Wyjmujemy pulpety na talerz a do oleju dodajemy wymieszaną śmietanę z sosem pomidorowym i szczyptą cukru, lekko podgrzewamy i wtedy wkładamy delikatnie pulpety i całość zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim ( opcjonalnie ) .