Zapraszam do przeczytania wpisu dotyczącego risotto !
Risotto z wieprzowiną często gości u nas na stole, bo pyszne to danie, a przy okazji łatwe dla dzieci do odgrzania popołudniu.
Risotto z wieprzowiną ( dla 4 osób )
- 250 gram ryżu
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 szklanki wody
- 20 dkg wieprzowiny ( u mnie łopatka )
- 15 dkg marchewki z groszkiem ( u mnie mrożona )
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- świeżo zmielony pieprz
Obierz cebulę i czosnek pokrój drobno. Łopatkę wieprzową opłucz pod zimną wodą, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Na głębokiej patelni ( lepiej się miesza niż w garnku ) rozgrzej olej, dodaj do niego masło a jak się rozpuści dodaj cebulę i czosnek, lekko przesmaż. Dodaj ryż wraz z winem, przesmaż, dodaj wodę oraz wieprzowinę, zamieszaj całość dodaj marchewkę z groszkiem i zamieszaj.
Przykryj pokrywką ( żeby płyn za bardzo nie odparował ) – ale pamiętaj mieszaj co chwilę bo ryż lubi się przypalać. Na sam koniec dopraw pieprzem. Mnie przygotowanie całości zajęło ok. 45 minut.
Spokojnie takie risotto możesz zabrać do pracy !
Smacznego !