Pyszna propozycja na niecodzienną przystawkę. Przygotuj i zaskocz Rodzinę.
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym gości w naszej kuchni co jakiś czas.
Jest jednym z naszych ulubionych lekkich dań. Znakomicie spisuje się na imprezach, bo i ładnie wygląda, pysznie smakuje i jest prosta do zrobienia. Naprawdę, polecam ! I naprawdę nie jest tak trudne do zrobienia, jak wygląda ;)
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym
- 30 dkg szpinaku rozmrożonego
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 20 dkg serka śmietankowego
- 20 dkg wędzonego łososia
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- odrobina chilli
- olej
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do szpinaku wraz z odrobiną chili do smaku. Do naszej masy dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Mieszamy pianę delikatnie ze szpinakiem.
Na formie do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go delikatnie olejem.
Wylewamy na formę naszą masę szpinakową i delikatnie za pomocą szpatułki wyrównujemy, aby wszędzie była jednakowej grubości.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 C. Uwaga ! nie należy piec dłużej, bo rolada może zacząć się kruszyć przy zwijaniu.
Upieczone ciasto szpinakowe wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Potem delikatnie przewracamy nasze ciasto na deskę drewnianą lub blat wyłożone papierem do pieczenia. Odrywamy delikatnie papier, na którym nasze ciasto się piekło.
Na nasze ciasto wykładamy biały serek i delikatnie rozsmarowujemy na całości, układamy plasterki wędzonego łososia.
Ciasto od dłuższego boku zwijamy w roladę. Zawijamy w papier na którym leżało i wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki, żeby całość stężała i ładnie się połączyła. Przed podaniem wyciągamy z lodówki i kroimy na plastry.
Smacznego !
Jedna myśl na temat “Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym”
Możliwość komentowania jest wyłączona.