Rozgrzewająca zupa z soczewicą i imbirem

Kolejna odsłona lubianej przez nas zupy z soczewicą i imbirem.Zupę robi się szybko, zupa też szybko znika. Ugotowałam garnek zupy wczoraj dzisiaj nie ma po niej ani śladu :)

Rozgrzewająca zupa z soczewicą i imbirem
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i imbirem

Rozgrzewająca zupa z soczewicą i imbirem

  • 1,5 litra wywaru warzywnego / drobiowego
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry ( opcjonalnie )
  • niecała szklanka soczewicy
  • 0,5 szklanki sosu pomidorowego
  • 1 papryczka chili
  • 20 dkg dyni
  • 3 pory
  • kolendra w ziarnach, pieprz w ziarnach, kumin w ziarnach, sól,
  • czarnuszka do posypania
  • olej 2 łyżki
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i imbirem
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i imbirem

Marchewkę, imbir, dynię, pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kolendrę, pieprz, papryczkę, sól i kumin rozdrabniamy w moździerzu.Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i po chwili dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Wszystko przesmażamy mieszając, gdy cebula, czosnek i imbir puszczą zapach wrzucamy przyprawy i mieszamy całość przez ok. 1 minutę, zalewamy wywarem i dodajemy warzywa oraz sos pomidorowy i ew. pastę curry. Całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 40 minut. Podajemy posypane czarnuszką.