Ser biały uwielbiamy, najczęściej jednak robię na podpuszczce taki ser a’la bundz i tak też było tym razem. Kupiłam 3 litry mleka na placu od jednej pani zapłaciłam 8 zł. Mleko przyniosłam do domu i padło hasło .. o będzie ser :) oj, tak będzie.
Ser biały a’la bundz
- 3 litry mleka od krowy ( nie sklepowe UHT)
- 4 krople podpuszczki w płynie
- 0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
- 2 szczypty rozdrobnionych nasion kozieradki
- sól do smaku
Mleko podgrzałam do 36 C wyłączyłam gaz, odlałam kilka łyżek mleka do miseczki dodałam podpuszczkę porządnie wymieszałam i przelałam do mleka wraz z pieprzem i kozieradką, mieszałam całość ok. 2 minut i odstawiłam na 20 minut, tak aby powstał porządny skrzep. Całość pokroiłam nożem na większe kawałki i znowu odstawiłam na 5 minut. W tym czasie przygotowałam sitko wyłożone gazą ( z apteki ) przełożyłam na nią ser, odcisnęłam, przykryłam i zostawiłam.
Przygotowałam solankę z letniej wody przegotowanej ( ok. 1 litra ) dosypując łyżkę soli.
Do tej solanki przełożyłam ser wprost po wyjęciu z gazy i trzymałam w solance ok. 24 godzin, od czasu do czasu przekładając go góra – dół.
Po tym czasie wyjęłam .. i zdążyłam zrobić zdjęcia, bo ser zaczął szybko znikać :)
ps. podpuszczkę można kupić na Allegro.
Muszę wreszcie kupić podpuszkę. Zjadłabym :)
Ulcik, zaintrygowałaś mnie tym serem. Jeśli tylko podpuszczkę dostanę, wypróbuję na pewno. Domowy bundz, no no :-)
Oj tak, to mój cel na 2014, zrobić kilka dobrych serów w domu.
mam pytanie czy wyjdzie mi taki ser ale z mleka pasteryzowanego?
Zaintrygowałaś mnie tym domowym serem. Kurczę, będę chciała zrobić!
rób, rób ! warto !
Czy skrzep przełozony do sitka na gaze trzeba czymś docisnąć?
ja nie dociskam, ale oczywiście można :)
jeszcze jedno pytanko:)…. nabyłem podpuszczke w proszku 5X1gram czy bedzie dobra? jak stosować by wyszedł dobry ser….?
proszę o pomoc pozdrawiam