Sałatka z kasza jaglaną, ta powstała w kilkanaście minut. Stwierdziłam, że mówię stop firmie cateringowej ;) u nas w pracy i jak tylko będę miała wieczorem czas zrobię coś swojego, lekkiego, pysznego ! I tak to właśnie z wymieszania kilku składników powstała ta sałatka.
Sałatka z kaszą jaglaną
- 1 filiżanka kaszy jaglanej Kupiec
- 1 mała papryczka chilli
- 1 łyżeczka oliwy
- 10 dkg piersi z kurczaka
- sól morska z pieprzem Kamis
- 4 plastry grillowanej cukinii
- kilka owoców żurawiny suszonej
- kilka daktyli
- 1 łyżka oliwy z pestek winogron
Do garnuszka wsypałam kaszę zalałam dwukrotnie większą ilością wody, dodałam papryczkę chilli i oliwę i zagotowałam tak aby kasza była miękka.
Pierś z kurczaka umyłam pokroiłam w plastry porządnie obsypałam solą morską z pieprzem. Usmażyłam na suchej patelni ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Przestudziłam i pokroiłam w kostkę.
Do ugotowanej i odcedzonej kaszy lekko przestudzonej dodałam kurczaka, pokrojone w mniejsze kawałki cukinie , oraz pokrojone w kostkę daktyle i żurawinę. Wszystko wymieszałam z oliwą z pestek winogron.
Spróbowałam .. i się zakochałam :) Uwielbiam połączenie ostrego -papryczka ze słodkim czyli daktylami i żurawiną. Pyszna ! Spróbuję ją też odgrzać jutro i zobaczymy co z tego wyjdzie !
Sałatka na całe szczęście spakowana na jutro do pracy już czeka – bo inaczej pewnie zjadłabym ją od razu.
Oj z chęcią wezmę taką dzisiaj do pracy. Tylko kto mi ją szybciutko przygotuje?
Bardzo ciekawe połączenie… takiego jeszcze nie jadłam. A w pierwszej chwili myślałam, że to pomidory suszone, bo często je dodaję do kaszy jaglanej ;).
Polecam połączenie kaszy z pomidorami suszonymi i jakimś warzywem, np. cukinią/brokułami/awokado. To polać oliwą, przyprawić i powstanie szybkie danie na ciepło /lub na zimno do pracy:)
Uwielbiam! Kasza jaglana to jest to. Nadal w prawdzie odkrywam jej zalety i walory smakowe, ale jest super. W sam raz do pudełeczka do pracy :)
Lubię bardzo jaglankę. :)
Oj, Karolina to danie szybkie w przygotowaniu :)
polecam ! z suszonymi pomidorami też lubię :)
oj, tak ! i na ciepło też jest pyszna !
Majanko, ja coraz bardziej :)
Własne zawsze smaczniejsze i składniki dobre :)