Sezonowo bezglutenowo – M. S. Romek – książka na niedzielę

Dzisiaj opowiem Wam o książce napisanej przez Znajomych – tak, tak z Magdą i Staszkiem znamy się kilka lat – razem z grupą znajomych gotowaliśmy na Małopolskich Festiwalach Smaku kilka lat temu.

Sezonowo bezglutenowo to ich pierwsza książka.

sezonowo-bezglutenowo-recenzja

 

Książka na wstępie wita nas kuszącą okładką czyli pizzą, pizzą która raczej rzadko kojarzy nam się jako jedzenie dla osób na diecie bezglutenowej, a tu proszę da się ! Tak, tak da się patrząc z perspektywy kilku lat widać jak dużo się dzieje zmian w diecie osób które nie mogę jeść glutenu bo im szkodzi, a nie po prostu z fanaberii.

Ta książka jest nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, choć z myślą o nich powstała, znajdziemy tu sto przepisów na dania mniej lub bardziej pracochłonne. Każdemu  z przepisów towarzyszą piękne zdjęcia, wykonane przez autorów.

Książka podzielona jest na pory roku.

Zaczynamy od początku roku czyli od wyczekiwanej zawsze Wiosny i tu znajdziemy przepisy na pizzę ze szparagami, wędzonym boczkiem oraz serem pleśniowym czy pieczone ziemniaki z papryką i porem a z deserów ciasto cytrynowe z poziomkami.

Lato kusi nas przepisami na takie dania jak : knedle ze śliwkami, cannelloni z pora nadziewane mięsem mielonym z ryżem w sosie porowo-pomidorowym czy sernik z porzeczkami.

bezglutenowo-romek-recenzja

 

Jesień to między innymi zupa krem z kukurydzy z dodatkiem chili, makaron dyniowy z mięsem mielonym i fasolką mung czy krucha tarta orzechowa pigwą.

Zima to krem z selera, pietruszki i gruszek, racuchy z jabłkami, cynamonem i syropem pomarańczowym, czy czarna chałwa z pistacjami.

Czyż te przepisy nie brzmią smakowicie, czy nazwy mówią że to dania dla osób na diecie ? Nie, bo Magda ze Staszkiem udowadniają tymi przepisami że nie ma ograniczeń dla osób na diecie bezglutenowej.

 

sezonowo-bezglutenowo-recenzja-ksiazki

 

Czy ja Wam książkę polecam ? Tak, naprawdę warto szukać inspiracji czy przepisów na danie dla osób na diecie w książce tych autorów.

 

Sezonowo Bezglutenowo 

Magdalena i Stanisław Roman ( autorzy bloga Kuchennewariacje.pl )

Bukowy Las 2017

stron 223

 

Przepis powstał w ramach współpracy z Wydawnictwem Bukowy Las.