Dzisiaj opowiem Wam o książce napisanej przez Znajomych – tak, tak z Magdą i Staszkiem znamy się kilka lat – razem z grupą znajomych gotowaliśmy na Małopolskich Festiwalach Smaku kilka lat temu.
Sezonowo bezglutenowo to ich pierwsza książka.
Książka na wstępie wita nas kuszącą okładką czyli pizzą, pizzą która raczej rzadko kojarzy nam się jako jedzenie dla osób na diecie bezglutenowej, a tu proszę da się ! Tak, tak da się patrząc z perspektywy kilku lat widać jak dużo się dzieje zmian w diecie osób które nie mogę jeść glutenu bo im szkodzi, a nie po prostu z fanaberii.
Ta książka jest nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, choć z myślą o nich powstała, znajdziemy tu sto przepisów na dania mniej lub bardziej pracochłonne. Każdemu z przepisów towarzyszą piękne zdjęcia, wykonane przez autorów.
Książka podzielona jest na pory roku.
Zaczynamy od początku roku czyli od wyczekiwanej zawsze Wiosny i tu znajdziemy przepisy na pizzę ze szparagami, wędzonym boczkiem oraz serem pleśniowym czy pieczone ziemniaki z papryką i porem a z deserów ciasto cytrynowe z poziomkami.
Lato kusi nas przepisami na takie dania jak : knedle ze śliwkami, cannelloni z pora nadziewane mięsem mielonym z ryżem w sosie porowo-pomidorowym czy sernik z porzeczkami.
Jesień to między innymi zupa krem z kukurydzy z dodatkiem chili, makaron dyniowy z mięsem mielonym i fasolką mung czy krucha tarta orzechowa pigwą.
Zima to krem z selera, pietruszki i gruszek, racuchy z jabłkami, cynamonem i syropem pomarańczowym, czy czarna chałwa z pistacjami.
Czyż te przepisy nie brzmią smakowicie, czy nazwy mówią że to dania dla osób na diecie ? Nie, bo Magda ze Staszkiem udowadniają tymi przepisami że nie ma ograniczeń dla osób na diecie bezglutenowej.
Czy ja Wam książkę polecam ? Tak, naprawdę warto szukać inspiracji czy przepisów na danie dla osób na diecie w książce tych autorów.
Sezonowo Bezglutenowo
Magdalena i Stanisław Roman ( autorzy bloga Kuchennewariacje.pl )
Bukowy Las 2017
stron 223
Przepis powstał w ramach współpracy z Wydawnictwem Bukowy Las.