Obiad w wersji light i to jeszcze taki co wszyscy lubią to jest to !
Siekane kotlety przygotowuje się naprawdę bardzo szybko, a potem tylko chwilę trzeba poczekać aż się ugotują.
U mnie kolety powstały z mięsa tzw gulaszowego z indyka, był pomysł żeby je zmielić – ale myć potem maszynkę ? o nie ! posiekamy i zobaczymy :) I wyszły pyszne malutkie ( bo ja zdecydowanie wolę malutkie ) kotlety a wręcz kuleczki :)
To co idziemy do przepisu, a potem przygotujcie je w swojej kuchni, naprawdę są pyszne
Siekane kotlety z indyka
- 50 dkg mięsa z indyka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranek
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- bułka tarta
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Piekarnik nagrzewamy do 190 C.
Mięso siekamy nożem na niedużej wielkości kawałeczki, przekładamy do miski, dosypujemy cząber, paprykę i mieszamy. Odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy do nich majeranek oraz łyżkę wody i całość na delikatnym ogniu dusimy przez około 4 minuty. Studzimy cebulę i przekładamy do mięsa, mieszamy dodajemy pozostałe składniki – oprócz bułki tartej. Całość porządnie wyrabiamy ręką aby wszystkie składniki się połączyły. I teraz albo robimy dużo małych kulek, albo mniej większych – po prostu takie jakie lubicie :) Każdy z kotlecików / kuleczek toczymy w rękach do pożądanego kształtu / rozmiaru i obtaczamy w bułce tartej.
Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, na nim kładziemy nasze kotlety i pieczemy 35 minut mniejsze / 50 minut większe ( sprawdź jednego czy na pewno te większe się upiekły ).
Obiad gotowy, teraz ukochane dodatki i już :)
Smacznego !