Skrzydełka z kurczaka, chrupiące i lepkie – najlepsze

Skrzydełka z kurczaka, chrupiące i lepkie – najlepsze.

 

skrzydelka-z-kurczaka-chrupiace-lepkie

Ja szczerze mogę się przyznać, że uwielbiam skrzydełka z kurczaka, pieczone, smażone … chrupiące. Te, które dzisiaj chcę Wam polecić, zrobiłam już dwa razy w domu. I co kilka dni jest pytanie, kiedy powtórka ? Wystarczy na każdą osobę 3 skrzydełka – z tego wychodzi 6 kawałków.

Ten przepis ma tą zaletę, nad smażonymi skrzydełkami, że tu pieczemy skrzydełka. Nie dostarczamy więc dodatkowej ilości tłuszczu.

Robi się je szybko i uwaga, bo tak też znikają : )

 

Skrzydełka z kurczaka, chrupiące i lepkie

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sos :

  • 1 łyżka oleju
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku obrane
  • 2 łyżeczki cukru

dodatkowo

  • zielona cebulka

Skrzydełka z kurczaka kroimy na trzy części. Odrzucamy lotki ( ta ostatnia najcieńsza część skrzydełka – może jej zostawić do kolejnego rosołu ) . Układamy kawałki na papierze ręcznikowym i osuszamy skrzydełka. Przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i proszek do pieczenia, całość dokładnie mieszamy.

Na blasze do pieczenia rozkładamy skrzydełka tak aby siebie nie dotykały. Wkładamy do zimnego piekarnika i zostawiamy na godzinę, do obeschnięcia. Po godzinie włączamy piekarnik na 220 C i zostawiamy skrzydełka w piekarniku.

Pieczemy skrzydełka około 45 minut, aby się pięknie upiekły i przyrumieniły, dzięki czemu będą chrupiące.

Gdy skrzydełka się pieką przygotowujemy sos. Do niedużego rondelka wlewamy olej, dodajemy obrany i starty na tarce imbir. Dodajemy też czosnek obrany i starty na tarce. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i podgrzewamy sos, aż całość się zagotuje.

Gdy skrzydełka się upieką, przekładamy je do miski, polewamy sosem, mieszamy ( ja podrzucając w misce, bo całość jest gorąca !!!) . Na koniec dorzucam pokrojoną zieloną cebulkę, gotowe i podajemy !

 

chrupiace-lepkie-skrzydelka-z-kurczaka

 

Dodaj komentarz