Makaron z białą kiełbasą.
Makaron z białą kiełbasą, to pyszne połączenie, a przede wszystkim szybki przepis na obiad.
Uwielbiam makaron w każdej wytrawnej postaci, lubię białą kiełbasę i tym razem połączyłam je w jedno :) .
Cały obiad zajmuje około 15-20 minut i większość z tego czasu zajmuje gotowanie makaronu. Zapytasz, ale jak to ? Tak, to stawiasz wodę do gotowania i całość przygotowania do makaronu toczy się w tle. To co zaczynamy ?
Makaron z białą kiełbasą
( dla 4 osób )
- 40 dkg makaronu
- 3 białe kiełbasy surowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 kostki „brykietu” czyli mrożonego szpinaku ( wyjmij go z zamrażarki chwilę wcześniej)
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy
No to stawiamy garnek z wodą na gazie – aby zagotować wodę na makaron. Ja wody nie solę, jeśli tylko mogę wykorzystuję ją po przestudzeniu do podlania kwiatków :)
Obieramy cebulę i czosnek, drobno kroimy. Rozgrzewamy patelnię, gdy już jest nagrzana nalewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy aż dadzą zapach ( 1 – 2 minuty ) dodajemy zamrożony szpinak, mieszamy, dolewamy wodę około 1/2 szklanki, przykrywamy pokrywką. Szpinak będzie się w tym cieple rozmrażał a my zajmiemy się naszą kiełbasą.
Kiełbasę kładziemy na desce, kroimy ją wzdłuż nożem, tak żeby wyjąć mięso z flaka. Wilgotnymi dłońmi robimy z mięsa nie za duże kuleczki. Mięsa nie musimy niczym doprawiać, bo już jest doprawione.
Zaglądamy do naszego szpinaku i łyżką drewnianą go lekko rozgniatamy, powinien spokojnie dać się rozgnieść, a to pomoże go szybciej przyrządzić.
Gdy do wody wrzucimy makaron, wtedy nasze mięsne kuleczki przekładamy na patelnię i dusimy je podlewając drugą połową wody ze szklanki. Po dwóch minutach mieszamy całość i znowu przykrywamy. Gdy makaron będzie gotowy, zabieramy z garnka chochlę wodę i dolewamy do naszej patelni. Odcedzamy wodę ( ja do miski żeby ją potem wykorzystać do podlania roślin ) i przekładamy makaron na patelnię całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy gorące !