Sorbet melonowo – imbirowy

Oj, tak upał doskwiera chwilami, a wtedy przychodzą do głowy pomysły na zimne napoje, desery.

 

sorbet z melona z dodatkiem imbiru i mięty

Sorbet melonowo – imbirowy

  • pół dużego słodkiego melona *
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 cm kawałek imbiru

Imbir obrać i zetrzeć na tarce, przełożyć do miski. Melona obrać ze skórki, wybrać z niego pestki, pokroić w drobne kawałeczki i zmiksować blenderem. Wymieszać z imbirem oraz wodą. Przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika, wyciągać co 4 godziny i mieszać widelcem dokładnie, po 12 godzinach sorbet powinien być gotowy. Przekładamy do kieliszka, szklanki, miseczki, dodajemy czerwone porzeczki, listki mięty i podajemy. Ochładza i jest naprawdę znakomity w smaku. ( wieczorem dodaliśmy jeszcze troszkę wina białego wytrawnego i było boskie w smaku razem )

sorbet melonowy

* jeśli melon nie jest bardzo słodki, możemy całość dosłodzić cukrem pudrem.

3 myśli na temat “Sorbet melonowo – imbirowy

Dodaj komentarz