Oj, tak upał doskwiera chwilami, a wtedy przychodzą do głowy pomysły na zimne napoje, desery.
Sorbet melonowo – imbirowy
- pół dużego słodkiego melona *
- 0,5 szklanki wody
- 2 cm kawałek imbiru
Imbir obrać i zetrzeć na tarce, przełożyć do miski. Melona obrać ze skórki, wybrać z niego pestki, pokroić w drobne kawałeczki i zmiksować blenderem. Wymieszać z imbirem oraz wodą. Przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika, wyciągać co 4 godziny i mieszać widelcem dokładnie, po 12 godzinach sorbet powinien być gotowy. Przekładamy do kieliszka, szklanki, miseczki, dodajemy czerwone porzeczki, listki mięty i podajemy. Ochładza i jest naprawdę znakomity w smaku. ( wieczorem dodaliśmy jeszcze troszkę wina białego wytrawnego i było boskie w smaku razem )
* jeśli melon nie jest bardzo słodki, możemy całość dosłodzić cukrem pudrem.
Ulla rewelacja. Szkoda, że nie podałaś wpisu wcześniej, jak miałam cudnego melona.
Świetny pomysł na ochłodę podczas upałów :-D
Karolina, dziękuję i polecam :)