Stek z rostbefu z musztardą gruboziarnistą i miodem

Stek z rostbefu z musztardą gruboziarnistą i miodem, to danie które powstało z ochoty na zjedzenie czegoś pysznego, szybko przygotowanego.

Danie to w pełnie spełnia te oczekiwania – bardzo polecam.

stek z rostbefu

Stek z rostbefu z musztardą gruboziarnistą i miodem

  • 1 stek z rostbefu
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego Drahimskiego 
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej 
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz świeżo zmielonym 
  • rukola garść 
  • pomidor
  • creme ocet balsamiczny
  • 2 śliwki węgierki

Stek lekko po nakłuwać. W miseczce wymieszać miód, olej, musztardę i rozdrobniony czosnek, doprawić pieprzem świeżo zmielonym. Zamarynować mięso, odstawić na minimum 30 minut. W tym czasie przygotować rukolę z pomidorem i polać sosem balsamico. 

Na rozgrzanej patelni smażyć rostbef z każdej strony po 2 minuty, w międzyczasie dołożyć na patelnie przepołowione śliwki bez pestek i lekko je podsmażyć ( lekko się skarmelizują i nabiorą lekko aromatu marynaty ). 

Podawać na desce ze śliwkami i rukolą i solą. 

stek z musztardą

Proste prawda ? a pyszne w smaku !