Szarlotka przepyszna, wg moich dzieci najlepsza. A wyszła mi tak dzisiaj, jakoś wprost spod ręki.

Szarlotka przepyszna
- 3 szklanki mąki pszennej
- 20 dkg masła miękkiego w kawałkach
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 0,5 szkl. cukru pudru waniliowego
Całość wymieszać mikserem, lub wyrobić rękami. Zrobić kulę i schłodzić w lodówce.
Nadzienie
- 6 jabłek Szara Reneta
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka cynamonu
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na lekko rozgrzaną patelnię (postawioną na średnim ogniu ) wlać wodę i wsypać cukier nie ruszać aż się lekko skarmelizuje, potem wrzucić starte jabłka, dodać cynamon wszystko razem wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 220 C.
Formę okrągłą dużą wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wykleić ciastem niezbyt grubo i boki też można. Na ciasto przełożyć jabłka i z góry posypać kawałeczkami ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut w 220 C i 45 minut w 190C.
Uwaga :) czasami małe łapki wybierają szarlotkę wprost ze zdjęcia :)
Uwielbiam szarlotki! Pychota.:)
i śliczna i pyszna:)
Połowa mojej rodzina kocha szarlotki szczególnie gdy są upieczone na bazie renety:) U mnie niestety jeszcze nie dojrzały ale już nie długo, za parę dni i ja będę piec przepyszne szarlotki:)
apetyczna
my kochamy szarlotkę, ja do ciasta nie dodaję śmietany.Muszę zrobić tą z Twojego przepisu:)