Szparagi pieczone to jedna z naszych ulubionych potraw.
Udało mi się dzisiaj w Tesco kupić białe szparagi w super cenie 4,99 zł za 500 gr. więc cena boska. ( Niestety nie są to polskie szparagi, na te jeszcze chwilę trzeba poczekać ).
Kupiłam 4 opakowania a z nich przygotowane zostały nasze ukochane najprostsze szparagi.
Szparagi z piekarnika
- 2 kg szparagów
- oliwa z oliwek ( ok.5 łyżek )
- pieprz, sól świeżo utarte w moździerzu
- parmezan świeżo starty do posypania
Szparagom odłamujemy końcówki, obieramy obieraczką do warzyw. Układamy na formie spryskujemy oliwą, obsypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 minut. Sprawdzamy czy szparagi są gotowe wbijając w pojedynczy szparag widelec, jak wchodzi lekko znaczy, że jest ok. Główki szparagów powinny być brązowe. Wykładamy na półmisek i posypujemy parmezanem, podajemy i jemy gorące. Są genialne w smaku !! Polecam:)