Szybki tort urodzinowy z bitą śmietaną

Szybki tort urodzinowy z bitą śmietaną, który okazał się cudowny w smaku .. zniknął cały w mgnieniu oka. To była pierwsza potrawa, którą przygotowałam po powrocie z wakacji. Tort z okazji urodzin J. naprawdę prosty i boski w smaku.

Tort urodzinowy z morelowym dżemem i bitą śmietaną 

  • 6 jajek
  • 20 dkg cukru pudru waniliowego ( domowej roboty )
  • 15 dkg mąki pszennej przesianej
  • 1 słoik dżemu morelowego
  • 0, 7 litra śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • galaretka wiśniowa Elmix
  • polewa karmelowa Nestle
Szybki tort urodzinowy z bitą śmietaną
Tort urodzinowy z bitą śmietaną

Galaretkę wiśniową przygotowujemy z 400 ml wody i przelewamy do silikonowej foremki na lód w kształcie serduszek i odstawiamy do schłodzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.

Jajka myjemy pod wodą i wbijamy do miski dosypujemy 10 dkg cukru pudru i ubijamy całość mikserem, po jakiś 5-7 minutach dodajemy resztę cukru oraz po łyżce mąki i ubijamy do momentu kiedy całość się połączy.

Formę do ciasta ( okrągła tortowa ) smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Na dno kładziemy papier do pieczenia i zapinamy  formę. Do formy przelewamy ciasto.  Wstawiamy do piekarnika na 55 minut.  ( nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia ).

Gdy ciasto wystygnie kroimy je na dwa placki. Dolny placek smarujemy dżemem na to dajemy bitą śmietanę, przykrywamy kolejnym plackiem i smarujemy resztą bitej śmietany.

Galaretki delikatnie wyciągamy z foremki ( najlepiej lekko ogrzać foremkę ). Układamy serduszka na torcie.

Ja jeszcze polałam cały tort polewą karmelową Nestle, która jest pyszna lekko gorzkawa.

 

Tort urodzinowy z bitą śmietaną
Szybki tort urodzinowy

Przyjęcie było super tajną niespodzianką, więc mój tort był przygotowywany w 15 minut – bez pieczenia ;) więc wyglądał, jak wygląda. Był pyszny lekki naprawdę dobry.

ps. jeśli boisz się upiec ciasto, możesz w dobrych cukierniach zamówić upieczony biszkopt i dalej postępować jak ja :)

10 myśli na temat “Szybki tort urodzinowy z bitą śmietaną

  1. Szczerze mówiąc, to wygląda mało atrakcyjnie, mówiąc oględnie. Mam nadzieję, że jego smak to rekompensuje :))

  2. No cóż, czasem mniej – znaczy lepiej , myślę tu o ochlapaniu tortu polewą :)) to naprawdę wygląda mało apetycznie.

  3. a dlaczego trzeba myć te jajka? chyba nie wrzucamy ich ze skorupkami.

Możliwość komentowania jest wyłączona.