Szybki tort urodzinowy z bitą śmietaną, który okazał się cudowny w smaku .. zniknął cały w mgnieniu oka. To była pierwsza potrawa, którą przygotowałam po powrocie z wakacji. Tort z okazji urodzin J. naprawdę prosty i boski w smaku.
Tort urodzinowy z morelowym dżemem i bitą śmietaną
- 6 jajek
- 20 dkg cukru pudru waniliowego ( domowej roboty )
- 15 dkg mąki pszennej przesianej
- 1 słoik dżemu morelowego
- 0, 7 litra śmietany 30%
- 4 łyżki cukru waniliowego
- galaretka wiśniowa Elmix
- polewa karmelowa Nestle
Galaretkę wiśniową przygotowujemy z 400 ml wody i przelewamy do silikonowej foremki na lód w kształcie serduszek i odstawiamy do schłodzenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
Jajka myjemy pod wodą i wbijamy do miski dosypujemy 10 dkg cukru pudru i ubijamy całość mikserem, po jakiś 5-7 minutach dodajemy resztę cukru oraz po łyżce mąki i ubijamy do momentu kiedy całość się połączy.
Formę do ciasta ( okrągła tortowa ) smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Na dno kładziemy papier do pieczenia i zapinamy formę. Do formy przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika na 55 minut. ( nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia ).
Gdy ciasto wystygnie kroimy je na dwa placki. Dolny placek smarujemy dżemem na to dajemy bitą śmietanę, przykrywamy kolejnym plackiem i smarujemy resztą bitej śmietany.
Galaretki delikatnie wyciągamy z foremki ( najlepiej lekko ogrzać foremkę ). Układamy serduszka na torcie.
Ja jeszcze polałam cały tort polewą karmelową Nestle, która jest pyszna lekko gorzkawa.
Przyjęcie było super tajną niespodzianką, więc mój tort był przygotowywany w 15 minut – bez pieczenia ;) więc wyglądał, jak wygląda. Był pyszny lekki naprawdę dobry.
ps. jeśli boisz się upiec ciasto, możesz w dobrych cukierniach zamówić upieczony biszkopt i dalej postępować jak ja :)
wygląda smakowicie i do tego przepis dla wszystkich.
Super
smakowity i szybki to wazne.
fajniusi :)
rozkoszny
Patrząc tylko na zdjęcia wiem, że jest smaczny ;)
Szczerze mówiąc, to wygląda mało atrakcyjnie, mówiąc oględnie. Mam nadzieję, że jego smak to rekompensuje :))
no cóż Anulka .. robiony był w 15 minut :D
No cóż, czasem mniej – znaczy lepiej , myślę tu o ochlapaniu tortu polewą :)) to naprawdę wygląda mało apetycznie.
a dlaczego trzeba myć te jajka? chyba nie wrzucamy ich ze skorupkami.
jajka należy myć aby pozbyć się z nich np. salmonelli .. http://www.wsse.gda.pl/fileadmin/user_upload/najnowsze_informacje/zatrucia.pdf