Wędlina domowa, taka w której wiesz co jest, jest najlepsza.
Szynka z wolnowaru właśnie taka jest.
Wędliny w sklepie chwilami przerażają nas swoim wyglądem, o składzie już nie mówiąc. Szukając dla niech zamiennika wpadłam na pomysł domowe wędliny przygotowanej w wolnowarze. Wolnowar wręcz uwielbiam, wkładasz składniki, przykrywasz pokrywką, ustawiasz stopień grzania i .. do zobaczenia za kilka godzin ;) Tak, tak to działa.
Szynka z wolnowaru czyli domowa wędlina
- 1 szynka wieprzowa tzw. kulka ( ok. 1.5 kg )
- 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
- łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka ziaren kolendry
Do moździerza przełóż czosnek i przyprawy, utłucz je wszystkie razem. Przełóż do miseczki dodaj sos sojowy oraz miód i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Tą mieszanką wysmaruj szynkę i przełóż do wolnowaru, ja na spód dodałam jeszcze łyżkę wody. Wstaw wolnowar na low na 10 godzin ( u mnie na całą noc ) .
Rano wyłączyłam wolnowar. Szynka w nim została do wystudzenia. Wieczorem ją wyjęłam i była gotowa do jedzenia.
( Na zdjęciu szynka zaraz przed wyjęciem jak widać mięso puściło dużo soku, w którym się dusiło)
Jeśli wolisz szynkę bardziej wysuszoną, możesz ja włożyć po wystudzeniu do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut. Lekko ją obsuszy a wierzch będzie bardziej chrupiący.
Wspaniała! Domowe wędliny są najlepsze! :)
Właśnie piekę taką szyneczkę :) są najlepsze :)
oj, tak pyszna jest! pozdrawiam !
Gdzie tam sklepowym silikonom do takiej domowej szyneczki. Poezja :)
szczera prawda !
pozdrawiam