Szynka z wolnowaru czyli domowa wędlina do kanapek

Wędlina domowa, taka  w której wiesz co jest, jest najlepsza.

Szynka z wolnowaru właśnie taka jest.

 

przepis-na-domowa-wedline

 

Wędliny w sklepie chwilami przerażają nas swoim wyglądem, o składzie już nie mówiąc. Szukając dla niech zamiennika wpadłam na pomysł domowe wędliny przygotowanej w wolnowarze. Wolnowar wręcz uwielbiam, wkładasz składniki, przykrywasz pokrywką, ustawiasz stopień grzania i .. do zobaczenia za kilka godzin ;) Tak, tak to działa.

Szynka z wolnowaru czyli domowa wędlina

  • 1 szynka wieprzowa tzw. kulka ( ok. 1.5 kg )
  • 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka ziaren kolendry

 

Do moździerza przełóż czosnek i przyprawy, utłucz je wszystkie razem. Przełóż do miseczki dodaj sos sojowy oraz miód i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Tą mieszanką wysmaruj szynkę i przełóż do wolnowaru, ja na spód dodałam jeszcze łyżkę wody. Wstaw wolnowar na low na 10 godzin ( u mnie na całą noc ) .

 

szynka-wolnowaru

Rano wyłączyłam wolnowar. Szynka w nim została do wystudzenia. Wieczorem ją wyjęłam i była gotowa do jedzenia.

( Na zdjęciu szynka zaraz przed wyjęciem jak widać mięso puściło dużo soku, w którym się dusiło)

Jeśli wolisz szynkę bardziej wysuszoną, możesz ja włożyć po wystudzeniu do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut. Lekko ją obsuszy a wierzch będzie bardziej chrupiący.