Dzisiaj inny wpis, wpis na temat kefiru z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej.
Zapraszam do przeczytania wpisu.
Ten kefir miała przyjemność spotkać na mojej drodze blogowania, podczas przygotowywania filmu z jego użyciem. Filmu znajdziecie TU.
A teraz wracamy do kefiru.
Młode, gotowane ziemniaki polane masłem i posypane koperkiem, a do tego szklanka zimnego gęstego kefiru… Wydawać by się mogło, że czasy dawnych wakacji na wsi już nie wrócą. Niestety młodości już nie przywrócimy. Na szczęście możemy ożywić tamte smaki za sprawą naturalnego kefiru.
Kefir – produkt wprost z natury
Kefir powstał z pasji i zamiłowania do naturalnych składników. Producent nie zmienia jego receptury od dziesiątek lat, dzięki czemu możemy nadal cieszyć się wyjątkowym smakiem, zapachem i gęstą konsystencją.
Kefir powstaje na bazie mleka najwyższej jakości, od krów wypasanych na ekologicznych pastwiskach. W swoim składzie zawiera także aktywne kultury bakterii kefirowych, które pozwalają m.in. zahamować rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach.
Skład kefiru
Kefir to produkt całkowicie naturalny. Składa się więc tylko z 2 składników: świeżego mleka i bakterii kefirowych. Producent nie dodaje do niego żadnych konserwantów, wzmacniaczy smaku czy barwników, dlatego smak jest tak wyrazisty, a konsystencja bardzo gęsta.
Zdrowie zamknięte w butelce
Kefir to nie tylko doskonały, orzeźwiający napój mleczny, który gasi pragnienie w letnie upalne dni, ale też porcja zdrowia zamknięta w butelce. Dzięki naturalnym składnikom i dobroczynnemu działaniu kultur bakterii kefirowych, regularne spożywanie kefiru:
- wzmacnia nasz układ odpornościowy;
- ułatwia trawienie;
- pomaga odbudować mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii;
- pomaga obniżyć cholesterol;
- pozwala zniwelować większość efektów nietolerancji laktozy;
- zapewnia dawkę witamin A, B2, B12, D i K;
- uzupełnia niedobory fosforu, wapnia i magnezu w naszym organizmie;
Tradycyjna receptura i jakość produktu potwierdzone certyfikatem
Produkt nie zawiera żadnych ulepszaczy, dzięki czemu jest naturalny i zdrowy dla człowieka. Produkuje się go z wysokiej klasy mleka, według klasycznych receptur. Tradycyjny, wspaniały smak i doskonała jakość zaowocowała nadaniem kefirowi certyfikatu „Jakość i Tradycja”. To wyróżnienie, które otrzymują tylko nieliczne, najwyższej jakości produkty, tworzone z naturalnych składników w oparciu o tradycyjne receptury.