Szynka z szynkowaru – szynka wieprzowa z galaretką

Szynka z szynkowaru czyli szynka wieprzowa z galaretką to kolejny mój pomysł na wędlinę z szynkowaru .

Wędlina prosta w przygotowaniu, pyszna w smaku, zniknęła u nas w domu w ciągu chwili tak naprawdę.

Szynka z szynkowaru

Szynka z szynkowaru – szynka wieprzowa z galaretką

  • 90 dkg szynki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki żelatyny Winiary
  • 3 łyżki peklosoli

 

Szynkę myjemy pod zimną wodą, osuszamy, kroimy w kostkę. Przekładamy szynkę do miski i mieszamy z peklosolą i czosnkiem, odstawiamy do lodówki na całą noc. Rano szynkę wyjmujemy doprawiamy pieprzem, dodajemy żelatynę wszystko razem porządnie mieszamy i wkładamy do szynkowaru. Szynkowar wkładamy do garnka dolewamy wody do 3/4 wysokości szynkowaru i zagotowujemy, zmniejszamy gaz i w takiej lekko wrzącej wodzie gotujemy przez 60 min. Wyjmujemy szynkowar, zostawiamy do odstygnięcia. Otwieramy i gotowe.

 

Prawda, że banalnie proste, a pyszne i wiemy co jemy !

Szynkowar można kupić w firmie Tradismak tradismak.pl

14 myśli na temat “Szynka z szynkowaru – szynka wieprzowa z galaretką

  1. Nie zjadłabyś….
    Taka ilość peklosoli to akurat na 4 kg szynki
    3 łyżeczki (30 g) to też za słone.

  2. mój błąd winny być łyżeczki – czyli 15g i było ok, dziękuję za zwrócenie uwagi :) pozdrawiam!

  3. witam, peklosól ma inne właściwości – wpływa na kruchość mięsa, przedłuża też jego świeżość – stąd ten dodatek:)

  4. w sumie można użyć zwykłą sól, mięso jednak będzie szare, a nie ładnie różowe

  5. Dzieki za fajne przepisy akurat wczoraj kupiłam szynkowar 3 kg chcialabym sie z pnia skataktowac o porade …

Możliwość komentowania jest wyłączona.