Szynka z szynkowaru czyli szynka wieprzowa z galaretką to kolejny mój pomysł na wędlinę z szynkowaru .
Wędlina prosta w przygotowaniu, pyszna w smaku, zniknęła u nas w domu w ciągu chwili tak naprawdę.
Szynka z szynkowaru – szynka wieprzowa z galaretką
- 90 dkg szynki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- 4 łyżki żelatyny Winiary
- 3 łyżki peklosoli
Szynkę myjemy pod zimną wodą, osuszamy, kroimy w kostkę. Przekładamy szynkę do miski i mieszamy z peklosolą i czosnkiem, odstawiamy do lodówki na całą noc. Rano szynkę wyjmujemy doprawiamy pieprzem, dodajemy żelatynę wszystko razem porządnie mieszamy i wkładamy do szynkowaru. Szynkowar wkładamy do garnka dolewamy wody do 3/4 wysokości szynkowaru i zagotowujemy, zmniejszamy gaz i w takiej lekko wrzącej wodzie gotujemy przez 60 min. Wyjmujemy szynkowar, zostawiamy do odstygnięcia. Otwieramy i gotowe.
Prawda, że banalnie proste, a pyszne i wiemy co jemy !
zjadłabym :)
Dorotko, to zapraszam,
kusisz tym szynkowarem,bo tak apetycznie wygląda ta szynka …
oj, kuszę, bo naprawdę warto go mieć !
Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
szynkowar naprawdę serdecznie polecam:)
Nie zjadłabyś….
Taka ilość peklosoli to akurat na 4 kg szynki
3 łyżeczki (30 g) to też za słone.
mój błąd winny być łyżeczki – czyli 15g i było ok, dziękuję za zwrócenie uwagi :) pozdrawiam!
można użyć zwykłej soli? jeśli nie to dlaczego?
witam, peklosól ma inne właściwości – wpływa na kruchość mięsa, przedłuża też jego świeżość – stąd ten dodatek:)
w sumie można użyć zwykłą sól, mięso jednak będzie szare, a nie ładnie różowe
Dzieki za fajne przepisy akurat wczoraj kupiłam szynkowar 3 kg chcialabym sie z pnia skataktowac o porade …
a ile wody do żelatyny
Żelatynę dodajemy bez wody.