Drożdżowe kapuśniaczki, to pyszne dodatek do czerwonego barszczu. Ja bardzo lubię kapuśniaczki, niestety chwilowo mi ich jeść nie wolno, ale rodzina bardzo się ucieszyła gdy je ostatnio zrobiłam. Robi się je szybko i bardzo prosto.
Drożdżowe kapuśniaczki
Nadzienie:
- 40 dkg kiszonej kapusty
- 20 dkg mięsa z kurczaka ( u mnie z rosołu )
- 20 dkg wołowiny z rosołu ( tu mięso możemy zamienić na mięso mielone )
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- kminek
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze kawałki. Jeśli mamy mięso z rosołu to wystarczy je tylko pokroić na mniejsze kawałki ( o mięsie mielonym za chwilę ). Do cebuli dorzucamy mięso ( mielone lub z rosołu ) i porządnie podsmażamy, dodajemy kapustę i wszystko razem podsmażamy, aż mięso będzie gotowe, doprawiamy pieprzem i kminkiem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto drożdżowe:
- 10 dkg drożdży
- ok. 30 dkg mąki
- 1 szklanka mleka letniego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- kminek
- jajko + 1 łyżka mleka
Robimy zaczyn z drożdży, cukru i mleka, czyli porządnie wszystko mieszamy. Po ok. 15 minut do zaczynu dodać mąkę, jajko i wszystko porządnie wymieszać. Ciasto może być lekko kleiste ale to nie szkodzi. Zostawiamy w misce w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnicę ( obsypaną mąką ) jeśli ciasto się klei możemy dosypać troszkę mąki i zagnieść ciasto. Potem ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przecinamy przez pół a potem każdy z naszych pasków na 10 cm prostokąty, na każdy prostokącie kładziemy nadzienie i zwijamy ( tak jak rulon ) odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Podajemy z czerwonym barszczem lub same. Smacznego !
Pysznie wyglądają :)
mniam i pyszne były :) – dziękuję !