Tarta karmelowo – jabłkowa ( szybka )

Oj, chodziło za mną coś słodkiego. Szybkiego w przyrządzeniu i słodkiego. Zobaczyłam jabłka, którym już niewiele brakowało, żeby było po nich. Postanowiłam je wykorzystać i tak powstała tarta karmelowo – jabłkowa, w sam raz na niedzielne popołudnie.

tarta jabłkowa

Ciasto na tartę

  • 25 dkg mąki (półtorej szkalnki)
  • 12,5 dkg masła (ok. pół kostki)
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody

Do garnka włożyć masło,  4 łyzki wody, cukier i sól. Gdy wystygnie wsypac mąkę i mieszac aż kulka odlepi się od ścian garnka.
Wykorzystać od razu – wylepić formę.

 
Ja spód podpiekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ciasto przykryłam papierem do pieczenia i wysypałam na niego fasolę.
Piekłam ok. 15 minut.
 
Masa nr 1
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody
 
Jabłka obrałam i pokroiłam w kawałki i na głębokiem patelni rozpiekłam wraz z wodą, masłem i cukrem. Rozdrobniłam widelcem.
 
Masa nr 2
  • masa krówkowa Bakaland
 
Na podpieczony spód wyłożyłam kilka łyżek masy krówkowej, potem nałożyłam jabłka. I całość raz jeszcze wstawiłam do piekarnika na ok. 30 min.
 
Białe plamki na cieście ;) to jogurt naturalny, dla zbalansowania słodkości.