Tarta z dyniowo cebulowym farszem

 

Kruche ciasto wg przepisu z Elle z przed dobrych kilku lat – przepis Tessy Capponi Borawskiej

Tarta z dyniowo cebulowym farszem.

Kruche ciasto

  • 25 dkg mąki (półtorej szklanki)
  • 12,5 dkg masła (ok. pół kostki)
  • 3 kostki cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody

Roztopić 4 łyżki wody, masło, cukier i sól. Gdy wystygnie wsypać mąkę i mieszać aż kulka odlepi się od ścian garnka. (Ja robiłam mikserem i tez ok)
farsz :

  • 4 duże cebule żółte
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 duża główka czosnku
  • kawałek dyni
  • 20 dkg żółtego sera
  • śmietanka 30%
  • kawałeczek ostrej papryczki ususzonej

Cebule,dynię i czosnek obrać, cebulę pociąć w plasterki, dynię pokroić w kosteczkę, kawałeczki nieduże, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić czosnek poczekać aż puści zapach ( uwielbiam ten zapach ), dorzucić cebulę i papryczkę przesmażyć,dolać troszeczkę wody i dusić dobrą chwilę.

Ciastem wyłożyć formę – u mnie silikonowa oczywiście – na ciasto wyłożyć farsz zalać śmietanką posypać serem i zapiekać.

Dodaj komentarz