Kruche ciasto wg przepisu z Elle z przed dobrych kilku lat – przepis Tessy Capponi Borawskiej
Tarta z dyniowo cebulowym farszem.
Kruche ciasto
- 25 dkg mąki (półtorej szklanki)
- 12,5 dkg masła (ok. pół kostki)
- 3 kostki cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki wody
Roztopić 4 łyżki wody, masło, cukier i sól. Gdy wystygnie wsypać mąkę i mieszać aż kulka odlepi się od ścian garnka. (Ja robiłam mikserem i tez ok)
A farsz :
- 4 duże cebule żółte
- 1 duża cebula czerwona
- 1 duża główka czosnku
- kawałek dyni
- 20 dkg żółtego sera
- śmietanka 30%
- kawałeczek ostrej papryczki ususzonej
Cebule,dynię i czosnek obrać, cebulę pociąć w plasterki, dynię pokroić w kosteczkę, kawałeczki nieduże, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić czosnek poczekać aż puści zapach ( uwielbiam ten zapach ), dorzucić cebulę i papryczkę przesmażyć,dolać troszeczkę wody i dusić dobrą chwilę.
Ciastem wyłożyć formę – u mnie silikonowa oczywiście – na ciasto wyłożyć farsz zalać śmietanką posypać serem i zapiekać.