Kapary z nasturcji

Kocham kapary, same lub jako dodatek, a nasze nasturcje kończą swój żywot na ten rok, więc zebrałam z nich owoce i przygotowałam kapary po polsku

Kapary z owoców nasturcji
  • 50 dag zielonych owoców nasturcji
  • 1 łyżeczka soli. Zalewa: 1/4 szklanki octu 10-proc. lub 2 szklanki białego octu winnego
  • 10 dag cukru
  • 3 goździki
  • kawałek cynamonu (2-3 cm)

Owoce nasturcji starannie przebierz, opłucz i osącz. Zagotuj wodę z solą, włóż owoce, gotuj 10-12 minut. Następnie odcedź je i przełóż do małych słoiczków. Przygotuj zalewę: zagotuj 1,5 szklanki wody z octem (do octu winnego nie dodawaj wody), cukrem i korzeniami. Z zalewy wyjmij goździki i cynamon, polej owoce nasturcji. Szczelnie zakręć i pasteryzuj 15 minut w temp. 70°C.

U mnie kaparów było mniej ..starczyło na mały słoiczek.. ale już czeka na swoją kolej.