Przepis jest prosty, więc zachęcam Was do przyrządzenia tej tarty.
Tarta z rokpolem i szpinakiem, to tarta którą ostatnio zabrałam na imprezę do znajomych i .. zniknęła w ciągu chwili.
Tarta z serem rokpol i boczkiem
Ciasto
- 25 dkg mąki
- 12,5 dkg masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka soli
- 40 ml zimnej wody
Farsz
- 25 dkg sera rokpol
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 10 plasterków boczku
- 2 kulki rozmrożonego szpinaku
Zaczynamy od ciasta – mąkę, drobno pokrojone masło, 1 jajko oraz sól umieszczamy albo na stolnicy, albo w misce miksera – ja wybrałam mikser – włączyłam go a on wyrobił za mnie całe ciasto, gdy z podanych składników zacznie się robić coś na kształt kruszonki dodajemy wodę i jeszcze pozwalamy mikserowi wszystko ugnieść. Gotowe ciasta przekładamy do foliowego worka i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Ciasto nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np suchym grochem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180C piekarnika na 20 minut. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy farsz.
Śmietanę mieszamy w misce z jajkami, dodajemy 10 dkg sera i mieszamy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki.
Na upieczony spód wylewamy delikatnie śmietanę, układamy na niej szpinak, boczek i posypujemy serem a z góry doprawiamy pieprzem. ( Soli nie trzeba, bo słony jest ser) .
Pieczemy około 25 minut w piekarniku i gotowe.
Smacznego!
Choć przepis mało dietetyczny, to rzeczywiście bardzo mocno kojarzy mi się z przekąskami na imprezie. Wręcz idealne danie. treściwie i pyszne. Nie wątpię w to, że zniknęła w zaledwie kilka chwil, gdyż sama nie skończyłabym tylko na jednym kawałku. :)
Mhm świetny przepis! Ostatnio tarty są bardzo popularne, a te w wersji na słono można dowolnie mieszać i wychodzą cuda :) z chęcią wykorzystam :) Pozdrawiam!