Hotel Hilton Garden Inn Kraków Airport, umiejscowiony jest przy lotnisku Kraków Balice, dokładnie po drugiej stronie ulicy. Jest to nowy budynek, który oddany do użytku został w listopadzie 2014 roku.
Ja znalazłam się w nim w ostatnich dniach z powodu zaproszenia na kolację degustacyjną nowego menu dla blogerów kulinarnych i przedstawicieli prasy, przygotowanego przez Szefa Kuchni Miłosza Kowalskiego wraz z załogą.
Miłosz Kowalski to kucharz z wykształcenia, finalista konkursu Salon Culinare w Birmingham ( brązowy medal ), uczestnik programu Iron Chef UK. Swoje doświadczenie zdobywał pracując w Anglii w restauracjach odznaczonych gwiazdkami Michelin czy AA Rosette. Przy tym wszystkim nie zapomina o swoich korzeniach czyli o szkole gastronomicznej w Krakowie i jak tylko czas pozwala uczy młodych zawodu.
Wraz z nim kolację dla nas przygotowali :
- Roman Pawlik Executive Sous Chef
- Hubert Tabak Junior Sous Chef
- Radosław Pituch Chef de Partie
- Oskar Chruszczyk Chef de Partie
- Adam Lach Commis Chef
- Michał Wilkoński Commis Chef
- Łukasz Pęcarski Commis Chef
- Mateusz Weneczuk Commis Chef
Kolacja rozpoczęła się w foyer hotelowym gdzie zostaliśmy poczęstowani przepysznymi przystawkami, składającymi się z kiełbasy swojskiej , śliwka wędzona, figa, orzech, miód, gruszka, wieprzowina chilli, trawa cytrynowa, bliny z kawiorem i śmietaną
Potem zostaliśmy poproszeni o zajęcie miejsc w sali restauracyjnej i tam zaczęły dziać się cuda. Daniom również towarzyszyły specjalnie dobrane wina.
Na początek Starter nr 1 filet z pstrąga ojcowskiego podany z rzepą, burakiem czerwonym i żółtym, słoniną wędzoną, jabłkiem marynowanym w cydrze, emulsją ze szparagów.
Starter nr 2 zapiekanka ziemniaczana (boczek, grzyby, rukiew wodna ,puree ziemniaczane, sfera z śmietany 18%) z dodatkiem bratków. Pyszne konsystencji zupy z „jajkiem” ze śmietany bo tak to wyglądało z przepysznym chrupiącym plastrem boczku.
Intermezzo czyli Sorbet marchewkowy z pudrem zrobionym z kawy. W przepięknych kieliszkach dostaliśmy sorbet i od pierwszej do ostatniej łyżki zastanawialiśmy się z czego jest zrobiony, był pyszny, ja ze względu na alergię na kawę dostałam malutki sorbet w pięknym małym słoiczku.
Danie główne nr 1 to Ravioli z kozim serem i szpinakiem w asyście poziomek, śmietany i orzechów laskowych. Przepyszne pachnące z dodatkiem przepysznych chrupkich i lekko cytrusowych orzechów.
Danie główne nr 2 to Comber jagnięcy, bób, morela, rabarbar, korzeń pietruszki i sos do tego wszystkiego. Chyba wg mnie najlepsze danie wieczoru, takie danie kiedy żałuje się, że nie powinno się brać jedzenia w palce i dokładnie obgryźć każdej kosteczki, a sosu po prostu z talerza wylizać.
Intermezzo to przepyszna orzeźwiająca i oczyszczająca kubki smakowe lemoniada bazyliowo – cytrusowa
Deser – Czekolada gorzka, kawa, burak, pomarańcz, migdały – ja znowu ze względu na alergię zjadłam buraka z dodatkami, był znakomity !
Sery czyli zakończenie tej genialnej kolacji to Basajo z granitą z białego wina. Jeśli gdzieś będziecie mieli szansę spotkać ten ser, nie zastanawiajcie się tylko spróbujcie .. miłość od pierwszego kęsa gwarantowana.
Dziękuję za zaproszenie na tak znakomitą kolację !
A później już w towarzystwie szefa kuchni Miłosza oraz Agnieszki i Radka z kieliszkiem wina w ręce rozmawialiśmy o kolacji i nie tylko. Ja, dzięki hotelowi mogłam przespać się w bardzo wygodnym łóżku hotelowym z widokiem na terminal, ale i na ogród który powstaje na części wejściowej hotelu. Rano zjadłam pyszne śniadanie.
A Wy zawsze udając się w podróż służbową czy teraz lecąc na wakacje możecie skorzystać w hotelowej restauracji jedząc pyszny domowy i niedrogi lunch. W lobby Hotel Hilton Garden Inn Kraków Airport są tablice wyświetlające przylatujące i odlatujące samoloty więc możecie spokojnie mieć na nie oko, żeby nie przegapić swojego samolotu.
Ja, chętnie przyjadę kiedyś z J. na kolację do Hilton Garden Inn Airport, żeby jeszcze raz poczuć ten wspaniałe smaki. Do czego i Was zachęcam, nowa karta pojawi się w restauracji hotelowej już w połowie sierpnia.
Hotel Hilton Garden Inn Airport
Kapitana Mieczysława Medweckiego 3
32-083 Balice
tel: 12 340 00 00
Jedna myśl na temat “Hotel Hilton Garden Inn Kraków Airport i pewna kolacja”
Możliwość komentowania jest wyłączona.