Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami , sezon na te warzywa zacznie się już niedługo, a mi udało się już kupić pyszne i świeże białe szparagi. Z jednej części zakupów powstała zupa, a z drugiej ta tarta.. rozeszła się w tempie błyskawicznym, a pomysł na nią powstał po przeglądnięciu lodówki ;) i znalezieniu serów ..

 

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

  • 0,5 kg szparagów białych ( cienkie, jeśli grubsze trzeba je podgotować na parze )
  • 40 dkg sera ( u mnie resztki z serów kozich, parmezanu i żółtego sera )
  • 4 żółtka
  • 30% śmietana 0,75 l
  • sól z pieprzem Kamis

ciasto do tarty:

  • 200 gram masła
  • 40 dkg mąki pszennej ( u mnie wymieszana zwykła mąka + pełnoziarnista )
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Ciasto przygotowujemy bardzo prosto. Do garnka postawionego na gazie dajemy pokrojone masło + wodę i podgrzewamy raz na czas mieszając, aż masło się rozpuści. Wyłączamy gaz i do garnka wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Mieszamy aż całość się połączy, odstawiamy do przestygnięcia.  Po przestygnięciu wyklejamy ciastem formę.

Sery starłam na wiórki, szparagi obrałam, odcięłam zdrewniałe końcówki.

Przelałam śmietankę do garnka, delikatnie zagotowałam wsypałam sery i wymieszałam, doprawiłam do smaku.

Na przygotowanym cieście ułożyłam szparagi i delikatnie zalałam powstałą masą.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40 minut.

tarta szparagi