Tort naleśnikowy a’la lasagne

Tort naleśnikowy a’la lasagne.

tort naleśnikowy

Tort naleśnikowy powstał szczerze mówiąc aby spożytkować resztę naleśników, które zostały z poprzedniego obiadu. Danie to jest proste, szybkie w zrobieniu i można je jeść i na ciepło i na zimno. 

Tort naleśnikowy a’la lazania 

  • naleśniki ( u mnie 8 sztuk )
  • sos pomidorowy domowy 250 ml 
  • pół puszki kukurydzy 
  • pół puszki groszku konserwowego 
  • 250 gram ricotty + 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki 
  • pieprz do smaku 
  • rozmaryn do smaku
  • kilka plasterków żółtego sera ( nie obowiązkowo )
  • olej do smażenia

 

Jako, że naleśniki były już gotowe, zabrałam się za przygotowanie sosu. 

Obrałam i pokroiłam drobno cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam czosnek z cebulą, po chwili dodałam sos pomidorowy i ok. pół szklanki wody, podgotowałam całość, dodałam kukurydzę i groszek, wymieszałam doprawiłam pieprzem oraz rozmarynem. 

Ricottę wymieszałam z jogurtem i doprawiłam delikatnie pieprzem.

tort lasagne

 

W brytfance na dnie rozprowadziłam tak około pół szklanki sosu na tym ułożyłam dwa naleśniki na to znowu wylałam sos, na to naleśniki a na nie ricotta i tak zrobiłam trzy warstwy po kolei, całość z góry przykryłam plasterkami żółtego sera. 

 

Całość zapiekłam w piekarniku przez około 20 minut w 160 C. Chciałam żeby się scaliło, żeby było prostsze do krojenia. 

 

A po przyjściu ze szkoły moje dzieci miały pyszny obiad :)

 

Smacznego !