Trzy znaki smaku Małopolska relacja

Trzy znaki smaku to  trzyletnia kampania informacyjna, której głównym inicjatorem jest Agencja Rynku Rolnego, wspierana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wyjazd był dwudniowy, zostałam zaproszona do uczestnictwa w doborowym towarzystwie blogerów kulinarnych, szefów kuchni oraz była tez pani ekspert z MRiRW oraz autor książek kulinarnych pan Andrzej Fiedoruk. Nad całą stroną kulinarną czuwał sam Grzegorz Łapanowski. 

trzyznaki103

Ja niestety z przyczyn niezależnych ode mnie dotarłam do grupy dopiero na kolację .. ale co to była za kolacja. Dania to : 

  • Bakłażan z jabłkiem grójeckim w sosie z wielkopolskiego sera smażonego (Agata Wojda)
  • Zupa krem z jabłka grójeckiego z chlebem prądnickim i serem korycińskim (Joanna Jakubiuk) – przepyszna
  • Jesiotr na musie z jabłek łąckich inspirowany przepisem z XVIIIw (Maciej Nowicki),
  • Boczek ze świni złotnickiej duszony z suską sechlońską, jabłkiem łąckim i konfiturą cebulową (Grzegorz Łapanowski),
  • Polędwica lawendowa podana na confit z jabłek grójeckich z cappuccino z fasoli wrzawskiej i rydzami (Liliana Filipiak),
  • Mozaika z suski sechlońskiej z jagnięciną smażoną na podkarpackim miodzie spadziowym oraz piana i pył z jabłek łąckich) (Kristoffer Basznianin) – mozaika była przepyszna ! 
  • Crumble śliwkowe z suską sechlońską (Ryszard Pilecki)

 

27( uczestnicy Kolacji )

 

Potem szybki ;) nocleg i jedziemy dalej – pojechaliśmy odwiedzić wytwórnię moich ulubionych soków czyli spotkanie z panem Krzysztofem Maurerem. 

ws

Oglądnęliśmy jak wygląda produkcja soków, popróbowaliśmy wszelkich soków. Oglądnęliśmy przepiękne sady z jabłkami łąckimi ChOG, zjedliśmy kilka sztuk. 

 

Potem znowu w samochód i dotarliśmy do Zakładu Masarskiego p. Staszka Mądrego, gdzie dwa razy w tygodniu robiona jest (ta!) kiełbasa lisiecka z oznaczeniem ChOG . Na początku przepyszny obiad, potem warsztaty z robienia kiełbasy wiejskiej. 

 wyjazd2

 

 

Oznaczenia produktów :

sign_ChNP_big-horz

 Było cudownie móc zobaczyć co dobrego mamy z Małopolsce, spróbować przepysznej śliwki Sechlońskiej ChoG, zjeść pyszne łąckie jabłka ChoG wypić pysznych sok z nich lub zjeść genialną kiełbasę lisiecką ChoG. Pamiętajcie o tych produktach będąc w naszych stronach lub szukajcie ich w sklepach Alma.

 

2 myśli na temat “Trzy znaki smaku Małopolska relacja

Możliwość komentowania jest wyłączona.