Święto Rydza impreza która po raz 7 odbyła się w Wysowej Zdroju. Co roku przyjeżdżają na nią wielbiciele tych pysznych grzybów, biorą udział w przeróżnych konkursach, zabawach.
Ja na niej byłam pierwszy raz i od razu ;) prowadziłam wraz z koleżankami ze Stowarzyszenia Małopolskich Blogerów Kulinarnych warsztaty dla dzieci.
Wysowa przywitała nas lekkim siąpiącym deszczykiem, chłodem, ale z minuty na minuty emocje rosły.
Agnieszka zasiadła w jury konkursu dla Szkół Gastronomicznych.
W konkursie pod nazwą ” Pasterskie Tradycje” rywalizowały ze sobą cztery szkoły gastronomiczne z: Krakowa, Hańczowej, Bystrej i Gorlic. Zwycięzcą została szkoła gastronomiczna z Hańczowej, która tylko o włos wyprzedziła Zespół Szkół Gastronomicznych numer 1 z Krakowa.
Gdy Agnieszka zasiadał w jury my spróbowałyśmy pysznego żurku z kiszonymi rydzami, pieczonych ziemniaków.
A potem przyszedł czas na poskromienie chęci wiedzy kilkudziesięciu dzieci które przybyły na nasze małe warsztaty. Jako, że pogoda była chłodna, zdecydowałyśmy się nauczyć robić dzieci ” Ciasteczka z patelni „.
Usmażyłam ponad 40 patelni malutkich placuszków :)
I mimo chłodnej pogody atmosfera podczas warsztatów była świetna.
Warsztaty prowadziłyśmy w składzie :
Cześć, fajne święto, szkoda, że tak daleko od nas. Rydze bardzo lubię, choć w Wielkopolsce trudno je znaleźć, jadam więc tylko mrożone kupione w sklepie. Najczęściej smażone na patelni, na klarowanym maśle, doprawione tylko pieprzem i solą, z dobrym chlebem. W naszych lasach zbieram gołąbki, które przyrządzam tak samo. Też bardzo smaczne!
oj, tak gołąbki też lubię – ale lata nie jadłam :)
To – Moja Droga – zapraszam do nas, ale raczej w przyszłym roku, bo teraz gołąbki już na wykończeniu…
z miłą chęcią :)