Święto Rydza Wysowa Zdrój relacja

Święto Rydza impreza która po raz 7 odbyła się w Wysowej Zdroju. Co roku przyjeżdżają na nią wielbiciele tych pysznych grzybów, biorą udział w przeróżnych konkursach, zabawach.

Ja na niej byłam pierwszy raz i od razu ;) prowadziłam wraz z koleżankami ze Stowarzyszenia Małopolskich Blogerów Kulinarnych warsztaty dla dzieci. 

Wysowa przywitała nas lekkim siąpiącym deszczykiem, chłodem, ale z minuty na minuty emocje rosły. 

kasety2

Agnieszka zasiadła w jury konkursu dla Szkół Gastronomicznych. 

święto rydza 2014

W konkursie pod nazwą ” Pasterskie Tradycje” rywalizowały ze sobą cztery szkoły gastronomiczne z: Krakowa, Hańczowej, Bystrej i Gorlic.  Zwycięzcą została szkoła gastronomiczna z Hańczowej, która tylko o włos wyprzedziła Zespół Szkół Gastronomicznych numer 1 z Krakowa.

Gdy Agnieszka zasiadał w jury my spróbowałyśmy pysznego żurku z kiszonymi rydzami, pieczonych ziemniaków. 

żurek na kiszonych rydzach
żurek na kiszonych rydzach

A potem przyszedł czas na poskromienie chęci wiedzy kilkudziesięciu dzieci które przybyły na nasze małe warsztaty. Jako, że pogoda była chłodna, zdecydowałyśmy się nauczyć robić dzieci      ” Ciasteczka z patelni „. 

sto

_5160 

 

warsztaty kulinarne dla dzieci Święto Rydzów

 

Usmażyłam ponad 40 patelni malutkich placuszków :)

stoo

I mimo chłodnej pogody atmosfera podczas warsztatów była świetna. 

Warsztaty prowadziłyśmy w składzie : 

Agnieszka 

Ania 

Gosia 

Ulla 

 

4 myśli na temat “Święto Rydza Wysowa Zdrój relacja

  1. Cześć, fajne święto, szkoda, że tak daleko od nas. Rydze bardzo lubię, choć w Wielkopolsce trudno je znaleźć, jadam więc tylko mrożone kupione w sklepie. Najczęściej smażone na patelni, na klarowanym maśle, doprawione tylko pieprzem i solą, z dobrym chlebem. W naszych lasach zbieram gołąbki, które przyrządzam tak samo. Też bardzo smaczne!

  2. To – Moja Droga – zapraszam do nas, ale raczej w przyszłym roku, bo teraz gołąbki już na wykończeniu…

Dodaj komentarz