Twój Kucharz to przedsięwzięcie o którym już pisałam na blogu, a kilka dni temu miałam zaszczyt uczestniczyć w kolacji przez nich zorganizowanej. A jak na niej było już piszę :)
Był to wtorek trzeci czerwca wczesny wieczór gdy zjawiłam się w towarzystwie innych blogerów na Barce, gdzie zastaliśmy piękne wnętrze, pięknie nakryty stół i kilku kucharzy, którzy przygotowali obłędne w smaku menu degustacyjne.
Menu degustacyjne składało się z 10 dań – specjalnie malutkich, tak abyśmy mogli wszystko zmieścić, do tego specjalnie skomponowane wina i kolacja marzenie gotowa.
Poniżej menu, czyż nie jest zaskakujące w nazwach, których przed kolacją nikt nie mógł zapamiętać ? a po kolacji każdy sam z siebie mówił co było najlepsze .. czyli da się je zapamiętać :)
MENU DEGUSTACYJNE Barka & Twój Kucharz
1. Zupa szczawiowa z kaczym jajkiem + cydr z Winnicy Smykań (szara reneta, beczka)
2. Młody bób, arbuz infuzowany czarną porzeczką, bundz góralski, rukiew wodna, tłoczony na zimno olej słonecznikowy + Bendits Secco, Tokaj 2012
3. Panna cotta z koziego sera, galaretka z buraka, ciasto lo, czarnuszka, ogórecznik + Camillo Donati della Bandita Emilia Romagna 2012
4. Wątróbka z królika, kaszanka, karmelizowana cebula, miód spadziowy, ogórek kiszony, kwiat nagietka + Haeffelin Riesling Grand Cru Florimont 2011
5. Makrela na soli morskiej, fasolka szparagowa, grillowana dynia piżmowa z tymiankiem cytrynowym, słony karmel + Kolonics Somloi OlaszRisling 2006
6. Dorsz solony, rzodkiewka, sepia, krwawnik, puder z łososia wędzonego + Meinklang Graupert Grauburgunder Burgenland 2012
7. Skoki z królika, omułka z marchewnikiem, esencja zielonego szparaga, bratki + Carussin Asinoi Barbera d’Asti 2012
8. Kaczka let w pieprzu syczuańskim, sos pomarańczowy z lawendą, kapusta włoska z wędzonym boczkiem, kaszotto z kaszy perłowej, liliowiec + Meinklang Konkret Sankt Laurent Burgenland 2010
9. Jagnięcina, smardze, kalarepa, sos miętowo jabłkowy na cydrze z płatkami róży podane na liściu funkii + Malkhaz Jakeli Khashmi Saperavi Kakheti 2009
10. Sernik krakowski rozczłonkowany z miodem akacjowym i amarantusem + Pendits Tokaji Szamorodni
Przed każdym daniem Bartek opowiadał skąd pomysł, co zostało do dania użyte, potem pani Monika opowiadała skąd takie a nie inne wino, czasami jeszcze inni uczestnicy kolacji dobierający wina opowiadali o nich. Było naprawdę zacnie.
I to menu na zdjęciach :
Moje serce zdecydowanie podbiła panna cotta z koziego sera z galaretką z buraczkami moją ukochaną czarnuszką i ciastem filo. Po raz pierwszy od dawna jadłam wątróbkę i była . .boska, tak samo jak kaszanka. Wszystko po prostu było wspaniałe.
Było genialnie ! wielki dzięki za zaproszenie i za tak naprawdę cudowne dania !