Udka z kurczaka z grilla, w marynacie z kolendrą

Udka z kurczaka z grilla, uwielbiam. Ostatnio wymyśliłam do nich marynatę. Marynatę prostą, a dającą eksplozję smaków i aromatów. 

udka z kurczaka z grilla

Udka z kurczaka z grilla 

  • 2 pęczki kolendry 
  • 1 limonka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 cm kawałek imbiru 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu. 
  • 0,5 szklanki oleju 

 

Kolendrę drobno posiekać. Limonkę sparzyć gorącą wodą, skórkę z limonki zetrzeć na tarce. Sok z limonki wycisnąć do blendera, dodać obrany ząbek czosnku, dodać drobno pokrojony imbir, sos sojowy i miód – wszystko porządnie zblendować. Blendując co chwilę dodawać olej, wymieszać z kolendrą. 

Część marynaty odlać do miseczki. W pozostałej marynacie zamarynować udka z kurczaka. Odstawić na conajmniej 2 godziny do lodówki. Potem grillujemy udka na rozgrzanym grillu. 

udka z kurczaka z grilla

Odstawioną część marynaty podajemy wraz z grilowanymi udkami. Mniam !