Udziec z indyka pieczony z ziołami

Dzisiaj na obiad był udziec z indyka upieczony w piekarniku wraz z ziołami.

Udziec z indyka pieczony z ziołami

  • 1 udziec z indyka z kością
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek ok. 5 łyżek
  • sól gruboziarnista, pieprz świeżo mielony

 

Wszystkie składniki oprócz udźca wymieszać. Udziec z indyka umyć zimną wodą, osuszyć. Mięso położyć skórą do dołu. Udziec z indyka lekko ponakłuwać widelcem a potem dokładnie posmarować przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200 C. Wstawić udziec w formie ( skórą na dole ) lekko podlewając wodą ok. niecała szklanka wody + ew. trochę oliwy. I piec około 20 minut, a potem zmniejszyć gaz do 160 C i piec dalsze 40 minut. Aż się przyrumieni.

Tu udziec podany w towarzystwie marchewki z groszkiem oraz kaszy jaglanej. Mniam ! obiad był pyszny !