Dzisiaj na obiad był udziec z indyka upieczony w piekarniku wraz z ziołami.
Udziec z indyka pieczony z ziołami
- 1 udziec z indyka z kością
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek ok. 5 łyżek
- sól gruboziarnista, pieprz świeżo mielony
Wszystkie składniki oprócz udźca wymieszać. Udziec z indyka umyć zimną wodą, osuszyć. Mięso położyć skórą do dołu. Udziec z indyka lekko ponakłuwać widelcem a potem dokładnie posmarować przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200 C. Wstawić udziec w formie ( skórą na dole ) lekko podlewając wodą ok. niecała szklanka wody + ew. trochę oliwy. I piec około 20 minut, a potem zmniejszyć gaz do 160 C i piec dalsze 40 minut. Aż się przyrumieni.
Tu udziec podany w towarzystwie marchewki z groszkiem oraz kaszy jaglanej. Mniam ! obiad był pyszny !