Udziec z indyka to jedno z ulubionych mięs naszej rodziny.
Cały taki udziec waży przeważnie trochę ponad kg i starcza na obiad dla nas wszystkich, do tego warzywa i pyszny obiad gotowy !
Uwielbiamy mięso z udźca indyka, naprawdę tak pieczone jest pyszne. Udziec taki kilogramowy starczył dla naszej rodziny na cały obiad, do tego ziemniaki, jabłka i robi się pysznie !
Udziec z indyka – jesienny przepis
- 1 udziec z indyka ( u mnie z kością i skórą )
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 ziemniaki
- 2 jabłka
- 2 czerwone cebule
- 2 żółte cebule
- 2 ząbki czosnku
- ok pół kg dyni
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka rozmarynu
Zmiksować obrane ząbki czosnku z olejem, doprawić pieprzem i solą. Tą mieszanką natrzeć udziec z indyka. Przełożyć do formy. Obrać ziemniaki i pokroić w ćwiartki, obrać cebule i pokroić w ćwiartki. Jabłka pokroić w ósemki. Dynię pokroić w kawałki. Ułożyć dookoła udźca z kurczaka, podlać wodą, posypać rozmarynem. Piec razem w piekarniku nagrzany do 180 C przez ok. półtorej godziny. Co jakiś czas polewać warzywa i mięso sosem spod mięsa.
Pyszne !
Udziec z indyka tylko z kością. Wtedy mięso jest smaczniejsze, delikatniejsze. Tak mi przynajmniej wychodził kiedy robię. Jak jest kość, mięso jest soczyste. Bez niej, suche.
Oj,tak to fakt !
Ulla! Wielkie dzięki za inspirację! Obiad wyszedł super. Oczywiście przepis trochę zmodyfikowałam z braku niektórych składników, ale wszystkim bardzo smakowało, a to w końcu jest najważniejsze! :)
Kasia bardzo się cieszę !! :) smacznego !