Udziec z indyka jesienny przepis

Udziec z indyka to jedno z ulubionych mięs naszej rodziny.

Cały taki udziec waży przeważnie trochę ponad kg i starcza na obiad dla nas wszystkich, do tego warzywa i pyszny obiad gotowy !

Udziec z indyka przepis

Uwielbiamy mięso z udźca indyka, naprawdę tak pieczone jest pyszne. Udziec taki kilogramowy starczył dla naszej rodziny na cały obiad, do tego ziemniaki, jabłka i robi się pysznie !

Udziec z indyka – jesienny przepis 

  • 1 udziec z indyka ( u mnie z kością i skórą )
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 żółte cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok pół kg dyni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka rozmarynu

 

Zmiksować obrane ząbki czosnku z olejem, doprawić pieprzem i solą. Tą mieszanką natrzeć udziec z indyka. Przełożyć do formy. Obrać ziemniaki i pokroić w ćwiartki, obrać cebule i pokroić w ćwiartki. Jabłka pokroić w ósemki. Dynię pokroić w kawałki. Ułożyć dookoła udźca z kurczaka, podlać wodą, posypać rozmarynem. Piec razem w piekarniku nagrzany do 180 C przez ok. półtorej godziny. Co jakiś czas polewać warzywa i mięso sosem spod mięsa.

 

Pyszne !

4 myśli na temat “Udziec z indyka jesienny przepis

  1. Udziec z indyka tylko z kością. Wtedy mięso jest smaczniejsze, delikatniejsze. Tak mi przynajmniej wychodził kiedy robię. Jak jest kość, mięso jest soczyste. Bez niej, suche.

  2. Ulla! Wielkie dzięki za inspirację! Obiad wyszedł super. Oczywiście przepis trochę zmodyfikowałam z braku niektórych składników, ale wszystkim bardzo smakowało, a to w końcu jest najważniejsze! :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.