Upiecz Smakowity Chleb to akcja zorganizowana przez Grumko z bloga Kuchnia Ireny i Andrzeja , której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny „Smakowita”. nie mogłabym do niej nie przystąpić i tak powstała focaccia pieczona inaczej :) Gdy zapytałam jaki chleb upiec w ramach akcji moich dzieci .. powiedziały a dasz radę tak upiec focaccię ? I o to jest:
Focaccia do kanapek
- 300-400 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 600 g mąki pszennej
- 20 g drożdzy świeżych plus 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- oliwa do posmarowania wierzchu focacci
- 2-3 łyżki świeżego rozmarynu
- sól morska

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 15 minut. Drożdże wlać do mąki zmiksować z oliwą i wodą – ciasto powinno być raczej luźne, klejące. Kiedy konsystencja ciasta będzie gładka, przykryć miskę folią i odstawić na 1,5 – 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Ciasto przełożyłam do formy keksowej, posypałam porządnie solą gruboziarnistą i rozmarynem i skropiłam oliwą. .
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić focaccię i piec ok. 30-40 minut, do czasu zrumienienia.
Lekko przestudzić (wówczas lepiej się kroi).
wygląda pięknie, szkoda , że nie czuć zapachu
o jaaaa, wygląda smakowicie :) i znając Twoje zdolności to pewnie tak samo smakuje :)
o tym razem inna.. foccacia w roli chlebka super.
Smakowicie wygląda
jest pyszny!!