Warsztaty kuchni gruzińskiej odbyły się w tygodniu przed świętami w studiu kulinarnym Twój Kucharz. Organizował jest Mariusz Kapczyński wraz z Kati Prangulaishvili z Gruzji. W warsztatach uczestniczyli blogerzy kulinarni, dziennikarze i pasjonaci jedzenia.
Kati nauczyła nas jak się robi:
Lobio – zupa z czerwonej fasoli, pyszna, gęsta, rozgrzewająca.
Chinkali – czyli przepyszne pierożki w wersji mięsnej i w wersji wegetariańskiej czyli z serem na słono
Pchali czyli moje ukochane roladki z bakłażana z orzechami włoskimi
Chaczapuri ażarskie i gruzińskiego snickersa – tu już niestety nie byłam obecna.. musiałam uciekać do domu.
Największą część czasu z całych warsztatów chyba pochłonęło robienie Chinkali. Ciasto czekało na nas przygotowane, ale to wałkowanie, rozwałkowywanie, nadziewanie a potem misterne lepienie pierogów, to trwało. Ale nie żebym narzekała .. był to fajnie spędzony czas na rozmowach przy klejeniu pierożków na zakładkę. Mi przypadła rola wyrobienia mięsnego farszu, bo sklejanie pierogów to chyba w tym przypadku nie moja bajka, ale obiecuję postaram się takie zrobić w domu :)
Gdy Chinkali się gotowały oglądnęliśmy pokaz tańców gruzińskich. A Mariusz opowiadał i częstował kolejnym winem a było ich kilka ;)
1. Chateau Mukhrani – Sauvignon blanc 2012
2. Winery Khareba – Tsitska 2013
3. Marani – 10 kwewri (importer: Marani 1915; www.marani.com.pl)
4. Ibereli (Zurab Topuridze winery) – Chkhaveri 2013 (kwewri) – to było to „owcze”
5. Archil Gunava Winery – Kvaliti 2012 (kwewri) (importer: Lipowa 6F/ Krako Slow Wines )
6. Chateau Mukrhrani – Tavkveri rose ’12
7. Quimeroni – Alazani Valley 2012 (semi sweet – red and white)
8. Shumi – Mukuzani 2012 (saperavi)
9. Shuchmann – Vinoterra Saperavi 2012 (kwewri)
10. Marani – Reserva 2007 (saperavi, importer: Marani 1915; www.marani.com.pl)
Wyszłam z warsztatów bardzo zadowolona, to był takie wieczór gdzie spokojnie możesz naładować akumulatory na kolejne dni.
Dziękuję Mariuszowi że mogłam tam być i czekam na kolejne warsztaty :)
Zdjęcia dzięki uprzejmości Magdy i Staszka z bloga Kuchennewariacje.pl – dziękuję !!!