Wiosenny konkurs – Konrad Gaca – rozwiązanie konkursu

Wiosenny konkurs z książką Konrada Gacy, dobiegł końca. I od razu powiem, że zaskoczyliście mnie ilością przepisów i zdjęć, wybór wygranych  przepisów był bardzo trudny, ale udało mi się mam nadzieję wybrać te najlepsze.

Dziękuję każdemu kto przesłał przepis, zdjęcie .. i mam nadzieję, że już niedługo ogłoszę kolejny konkurs :) 

A przy okazji już niedługo na rynku ukaże się kolejna książka p. Konrada LINK do książki, ja już na nią czekam, bo w niej też będą przepisy znajomych blogerów:)) 

Rolada meksykańska autorstwa Małgorzaty 

rolada meksykańskajpg

Przepis na roladę :

Polecam pyszną wersję rolady w stylu meksykańskim. Pożywny serek z dodatkiem warzyw. Idealna przekąska, także na spotkanie z przyjaciółmi 1op. Mieszanka MEKSYKAŃSKA
300 g świeżych liści szpinaku (lub mrożonych liści szpinaku)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 jaja
1 opakowanie mieszanki meksykańskiej ja użyłam Hortex
2 opakowania ulubionego serka śmietankowego ( może być z ziołami)

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Liście szpinaku opłukać, zalać wrzątkiem, odsączyć nadmiar wody dociskając ręcznik papierowy (mrożony szpinak rozmrozić, odsączyć). Szpinak zmiksować z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i 3 żółtkami (białka przełożyć do miski). Białka ubić na sztywną pianę i połączyć ze szpinakiem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę szpinakową. Rozsmarować na całej powierzchni, tworząc prostokąt. Piec 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika
odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Przewrócić ostrożnie papier na blacie i powoli oderwać papier od ciasta. Ponownie przełożyć ciasto na drugą stronę, tak aby nierówna część była na wierzchu.
W między czasie składniki mrożonki zblanszować, lekko posolić. Serek (można wymieszać z posiekanym koperkiem) rozsmarować grubą warstwą na cieście szpinakowym. Na serku ułożyć wcześniej przygotowane, przestudzone warzywa. Zawinąć w roladę i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem pokroić w grube krążki. 

 

Kolejny przepis to tęczowy tuńczyk autorstwa Marcina P. 

teczowy tuńczyk

Sałatka „Tęczowy tuńczyk”

Sałatka jest fajnym pomysłem na szybkie, lekkie oraz bogate
w witaminy i substancje odżywcze danie. Jest idealną propozycją dla lubiących połączenie smaku tuńczyka ze świeżymi warzywami.

Składniki:

1 opakowanie mixu sałat
5 ziemniaków
5 średnich dojrzałych pomidorów
5 jajek
½ dużego zielonego ogórka
1 ½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
½ czerwonej cebuli
zioła prowansalskie
oregano
oliwa

Sos:

5 ząbków czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi, oregano i skropić oliwą. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut (aż się zrumienią).
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.
3. Ogórka przekroić na 4 słupki, a następnie w pasterki. Pomidory pokroić
w grubą kostkę a cebulę w piórka.
4. Tuńczyka odsączyć.
5. Sos:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i odstawić na około 30 minut do lodówki.
6. Układać na talerzu kolejno: mix sałat, upieczone ziemniaki, pomidory, ogórka, cebulę. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka i jajka. Całość polać przygotowanym sosem.

 

i trzeci przepis który podbił moje serce jest przepis na sernik .. no słodkie na diecie musi być prawda ? :) czyli przepis Justyny.

Sernik z serka wiejskiego i jogurtu

Delikatna, puszysta i dietetyczna wersja sernika na bazie jogurtu naturalnego i serka wiejskiego, udekorowana świeżymi, intensywnie czerwonymi porzeczkami. Po prostu rozpływa się w ustach. Elegancko wygląda i bosko smakuję :) Wiosna kojarzy mi się właśnie z taką słodką lekkością. Naprawdę warto spróbować. Polecam! :D

Sernik z serka wiejskiego i jogurtu

Składniki:
Ciasteczkowy spód:
240 g. ciastek pełnoziarnistych, np. digestive
120 g. miękkiego masła/ margaryny

Masa serowa:
200 g. serka wiejskiego
250 g. twarogu półtłustego, zmielonego
¾ szkl. cukru
30 ml. soku z cytryny
3 duże jajka
1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego

Dodatkowo:
drobne owoce do dekoracji, np. porzeczki, jagody

Przygotowanie:
1. Ciasteczkowy spód: Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie posiadamy malaksera można wykorzystać blender. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (wykładamy tylko dno formy!). Ciasteczka dobrze wklepać w dno i boki formy. Tak przygotowany ciasteczkowy spód umieścić w lodówce i schłodzić około 30-60 minut.

2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Serek wiejski zmiksować blenderem do gładkości. Dodać do niego twaróg oraz cukier, dobrze zmiksować. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników. Na koniec wlać jogurt i sok z cytryny, wymieszać szpatułką. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.

3. Sernik piec w 160st.C około 80-90 minut bez termoobiegu. Upieczony sernik powinien być sprężysty i ścięty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić. Pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony włożyć na minimum 3 godziny do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Przed podaniem udekorować owocami. Smacznego!

 

Autorów nagrodzonych przepisów proszę o przesłanie adres do wysyłki książki na adres kuchnianawzgorzu@gmail.com w terminie do 2.05.15.

 

Dziękuję !! 

2 myśli na temat “Wiosenny konkurs – Konrad Gaca – rozwiązanie konkursu

  1. Dietetyczna wersja sernika bardzo przypadła mi do gustu, przyznam szczerze :) A ponadto dodane owoce sprawiają, że prawie już czuję lato. A jadłam ostatnio lekki sernik z tofu – polecam spróbowanie.
    Roladka może nie trafia w moje gusta, ale za to „Tęczowy tuńczyk” owszem. Lubię tuńczyka i lubię pomidorki, a widzę, że w tamtym przepisie jest ich pod dostatkiem.
    Serdecznie gratuluję zwycięzcom i czekam niecierpliwie na kolejne konkursy :)

Dodaj komentarz