Jakubiak lokalnie, na tą książkę autorstwa Tomka Jakubiaka czekałam szczerze od dawna, tak naprawdę od momentu kiedy pierwszy raz go zobaczyłam w telewizji dobrych kilka lat temu, już wtedy przyciągnął moją uwagę swoim stylem mówienia, gotowania .. czekałam i jest !
Potem „spotkaliśmy” się przy akcji Blogerzy Kulinarni dla Kubusia, gdzie po napisaniu na fb do Tomka, w ciągu chwili odpisał na moje pytanie – Jasne, jak mogę pomóc .. a potem pomógł nam wciągnąć kolejnych profesjonalnych kucharzy i nie tylko.
Tych kilka słów napisałam, bo takim autor książki mi się jawi, gdy widzę go na ekranie TV, czy na okładce jego książki.
Lubię jego sposób gotowania, jego zajmowanie się produktami, poznawanie ich, próbowaniu .. i ten jego szelmowski uśmiech.
Gdy tylko dostałam książkę od wydawnictwa Egmont – dostałam ją w pracy – czekałam na chwilę wolnego by móc się w niej zanurzyć, poczytać, poszukać nowych przepisów …
Otworzyłam książkę jednak dopiero po pracy i moim oczom ukazał się cudownie prosty a zaraz pyszny przepis na pieczony camembert z jabłkiem/ tymiankowa gruszka / sos truskawkowo – granatowy .. zaczęłam czytać i odpłynęłam w myślach łącząc te smaki. Przepis napisany tak jak lubię, prosto, bez komplikacji. A potem z każdą stroną było jeszcze smaczniej.
Książka podzielona jest na rozdziały:
dania wegetariańskie i wegański : bagietki z długo dojrzewającym camembertem/pasta z suszonych pomidorów/ sos z szalotek, Piernikowy falafel czy Domowy sos pomidorowy Kukucia .
dania z ryb: zupa z jesiotra z kiszonym ogórkiem / pulpety z jesiotra, mus z wędzonego jesiotra / sos z białej czekolady ( ! ), filety z karpia pieczone z masłem/ sos agrestowym
dania z drobiu: grzanki z dżemem pomidorowym/kurczak gotowany w maśle, pieczona kaczka / duszona w winie jabłka ( przepis mamy, Grażyny Jakubiak, kluski z bryndzy i majeranku / pieczone w tłuszczu gęsie udko/ sos jabłkowy
dania z mięs czerwonych : rostber Kardasza / sos z marynowanych cebulek, kiełbasa pieczona w piwie miodowo – gryczanym / sałatka z pikli z karmelizowaną cebulą, mielony Jakubiaków
desery: kruche ciastka z orzechów laskowych / tatar z owoców leśnych / krem z mascarpone, chałka faszerowana owocami smażona w jajku / krem angielski, panna cotta ze zsiadłego mleka i sera pleśniowego / wiśnie z limonką.
Czyż nie mam racji, że czytając same nazwy przepisów .. masz natychmiast ochotę sięgnąć po gotową potrawę ? Ja tak mam, a do tego genialne, przemawiające do mnie zdjęcia ( nieudziwnione, nie przestylizowane – co warto podkreślić ).
Cóż mogę więcej dodać.. o wszystkim mówi ta książką, od przeglądania jej ja byłam głodna ..i już nie mogę się doczekać chwili kiedy będę mogła wypróbować zawarte w niej przepisy. Książka jest przepięknie wydana, gruba oprawa, produkty użyte w przepisach można kupić bez problemu i wielkich poszukiwań.
Jakubiak lokalnie
Tomasz Jakubiak
stron 217 + zdjęcia + indeks potraw + strony na notatki
Wydawnictwo EGMONT
cena 69 zł
Ja również uwielbiam Jakubiaka jest przesympatycznym człowiekiem, jak się na niego patrzy to widać, że sam chętnie by zjadł swoje potrawy. Poza tym taka ksiązka powinna zagościć na półce każdego kto ceni sobie dobre jedzenie.