Włoskie smaki – KONKURS z MALMĄ

Włoskie smaki – czyli temat konkursu z marką MALMA. 

malma konkurs

 

Proszę podajcie w komentarzach jakie jest Wasze ulubione danie włoskie, zawierające wśród składników makaron. 

Mile widziane zdjęcia, które możecie przesyłać na adres kuchnianawzgorzu@gmail.com a ja umieszczę je na profilu na FB. 

 

Regulamin konkursu :

– konkurs trwa od 30.04 do 08.05.

– zostaw pod tym wpisem komentarz z twoim ulubionym daniem włoskim, zawierającym makaron

– maksymalna ilość przepisów od jednej osoby to trzy 

wybiorę 2 przepisy, które zostaną nagrodzone zestawem 14 opakowań makaronu Malma 

– wyniki zostaną opublikowane w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu 

– wysyłka paczek na terenie RP 

– dane od osób której zostaną wyróżnione przyjmuje przez 7 dni od daty ogłoszenia wyników

– wysyłką nagród zajmuje się agencja reklamowa Synertime. 

28 myśli na temat “Włoskie smaki – KONKURS z MALMĄ

  1. Uwielbiam makarony – jednym z ulubionych jest : Spaghetti ze szpinakiem i wołowiną- Viva l’Italia
    Smaczna i aromatyczna włoska kompozycja. Połączenie szpinaku z fetą, makaronu i delikatnego mięsa wołowego. Po prostu Viva l’Italia.

    250 g makaronu spaghetti
    2 łyżki masła
    450 g szpinaku rozdrobionego mrożonego Hortex
    150 g sera feta
    3 ząbki czosnku
    Pieprz
    500 g mięsa mielonego wołowego
    1 pomidor
    1 cebula
    2 łyżki keczupu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    100 ml wody
    0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    0,5 łyżeczki lubczyku
    Sól
    Pieprz
    Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości.
    W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem do rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę fetę.
    Cebulę i pomidora kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy mielone mięso i pomidora. Dolewamy wodę, przyprawiamy przyprawami. Na talerzu układamy kolejno szpinak, makaron i mięso (flaga Włoch).
    Smacznego!

  2. Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu
    Smak po prostu nie do opisania… Makaron w pięknym zielonym kolorze, kurczak i tuńczyk… Wszystko zatopione w brokułowym beszamalu, posypane serem… Eksplozja smaków…

    400 g filetu z piersi kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    200 g tagliatelle o smaku szpinakowym
    100 g żółtego sera
    130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    100 g brokuła
    1 szklanka mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Sól
    Pieprz
    1 łyżka soku z cytryną

    Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę), podlewamy mlekiem (cały czas mieszając. Sos musi nam ładnie zgęstnieć. Dokładamy brokuły, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, następnie wymieszanego kurczaka z tuńczykiem. Wszystko zalewamy beszamelowym sosem brokułowym, posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20 minut.

  3. Witam.Ja polecam makaronowa zapiekankę na bogato:) Zapiekanka ta jest wykonana z pastani czyli makaronu idealnego do dań kuchni włoskiej.Oto przepis:
    Składniki

    300 g makaronu pastani
    200 g kiełbasy cienkiej np.podlaskiej
    100 g szynki drobiowej
    1 cebula
    1\2 pora jasna częśc
    500 g pieczarek
    200 ml śmietany 18 proc.
    masło
    sól,
    świezo zmielony pieprz,
    bazylia
    słodka papryka
    100 ml wody
    oraz
    ketchup
    Sposób przygotowania

    1.

    1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry i smażymy na masle. Gdy odparują z nadmiaru wody dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, oraz pokrojonego pora i smażymy do momentu az warzywa sie delikatnie zeszklą. Na rozgrzanym oleju podsmazamy takze pokrojona w kostke kiełbase oraz szynkę. Całość podlewamy wodą, dusimy wszystko przez chwilę i doprawiamy do smaku. 3. Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Ser zółty sciieramy na tarce.Mieszamy go ze smietaną , delikatnie doprawiamy .Powstała mieszanką zalewamy zapiekankę. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. SMACZNEGO:)
    Zdjecie przesyłam emaile,pozdrawiam:) Bozena Ziarno.

  4. Witam ponownie , polecam takze spaghetti z bazyliowo natkowymi miesnymi kulkami:

    Polecam saghetti inaczej bo z kulkami miesno czosnkowo- bazyliowo- natkowymi!!!w smaku wysmienite!!!P Całosc naprawde smaczna , niby , tradycyjnie prosto a jednak inaczej:)olecam.
    spaghetti z miesnymi kulkami

    Spaghetti z mięsno czosnkowymi kulkami
    spaghetti z aromatycznymi mięsnymi kulkami

    Składniki

    Makaron spaghetti.

    Kulki mięsne:
    – 40 dag mięsa mielonego dobrej jakosci
    – 1 jajko
    – 2 -3 łyżki kaszy manny ewentualnie wiecej jesli masa jest zbyt rzadka
    – 2 ząbki czosnku
    – mały pęczek pietruszki
    – kilka listków bazylii
    – sól, pieprz,
    szczypta czosnku granulowanego
    olej rzepakowy do smażenia

    Sos pomidorowy:
    – pomidory w puszce ewentualnie swieze
    1\2 cebuli
    pół szklanki bulionu
    – sól, pieprz,
    łyżka oliwy oraz
    szuszone zioła-suszona bazylla, szczypta kminku, kolendry
    oraz ser zóltły
    Sposób przygotowania

    1. Makaron gotujemy wg. instrukcji .
    2.Kulki miesne: Zieleninę i czosnek siekamy. Mieszamy z miesem , dodajemy kasze mannę wyrabiamy mase .Odstawiamy na kawadrans po czym formujemy małe kulki. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy je z każdej strony. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy.

    3. Sos: Cebulę drobno kroimy i chwile podsmazamy. Dodajemy pomidory i bulion oraz doprawiamy do smaku. Zagotowujemy, dodajemy do sosu miesne kulki , mieszamy i chwile całosc gotujemy . 4. Makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem z miesnymi kuleczkami, mozemy delikatnie posypac serem zółtym startym na tarce.Ozdabiamy bazylią , natką , -smacznego:)
    BOZENA ZIARNO.

  5. Makaron z kurczakiem i pieczarkami Makaron linguine lub spaghetti, pierś z kurczaka i pieczarki w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem przyprawy cajun – palce lizać! Składniki
    ilość porcji: 2
    110 g makaronu linguine
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    2 łyżeczki przyprawy cajun
    2 łyżki masła
    1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
    1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
    4 pieczarki, pokrojone w plasterki
    1 zielona cebulka, posiekana
    235 ml śmietany 36%
    1/4 łyżeczki suszonej bazylii
    1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1/4 łyżeczki soli
    1/8 łyżeczki granulowanego czosnku
    1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
    20 g startego parmezanu
    W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gotować makaron przez 8-10 minut aż będzie al dente. Odcedzić.
    Pierś z kurczaka dobrze obtoczyć w przyprawie cajun. Podsmażyć opanierowanego kurczaka na maśle na patelni (przez około 5-7 minut).
    Dodać czerwoną i zieloną paprykę, pieczarki i cebulę. Smazyć, stale mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień.
    Dodać śmietanę, bazylię, pieprz cytrynowy, sól, granulowany czosnek i czarny pieprz. Dobrze podgrzać, a następnie dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać. Posypać parmezanem i podawać.

  6. U mnie na 1 miejscu oczywiście ukochana lazania!
    Robiona w ten sposób zawsze znika w tempie błyskawicznym i zwykle kończy się to tak, że trzeba dorabiać kolejną porcję :)

    SKŁADNIKI:

    SOS:
    * masło – 2 łyżki
    * mąka – 2 łyżki
    * mleko – 0,5 l
    * sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka
    * sok z cytryny – 1 łyżeczka
    * cukier – 1 szczypta
    * żółtko- 1 szt

    MIĘSO :
    * mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g
    * cebula – 2 szt
    * czosnek – 4 ząbki
    * pieczarki – ok. 300 g
    * sól , pieprz , chili , papryka
    * przecier pomidorowy – 4 łyżki
    * olej – 100 ml

    DODATKOWO :
    *makaron lasagne – ok. 300 g
    * ser żółty – ok. 300 g

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    SOS :

    Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.

    Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.

    Zdejmujemy z ognia.

    Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.

    Doprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową.

    Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.

    Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy.

    Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.

    MIĘSO :

    Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.

    Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.

    Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy.

    Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.

    Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.

    Dusimy pod przykryciem około 10 minut.

    CAŁOŚĆ :

    Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.

    Makaron podgotowujemy.

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

    Układamy warstwami:

    – makaron
    – mięso
    – ser
    – sos
    – makaron
    – mięso
    – ser

    … aż do wyczerpania składników.

    Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

    ( zdjęcie wysyłam na maila )

    Pozdrawiam
    Sylwia
    ostranaslodko@wp.pl

  7. Lazania z suszonymi pomidorami zapiekana pod beszamelem.
    12 płatów makaronu lasagne
    1/2 kg mięsa wieprzowego
    puszka pomidorów krojonych
    szklanka przecieru pomidorowego
    6 ząbków czosnku
    cebula
    kilka pomidorów włoskich z solą
    łyżka ziół prowansalskich
    szczypta soli himalajskiej
    szczypta pieprzu czarnego
    szczypta cukru do smaku

    sos:
    10 dag masła
    3 łyżki mąki
    szklanka mleka
    2 jajka
    sól himalajska i pieprz do smaku
    szczypta gałki muszkatałowej
    10 dag startego sera

    odrobina oleju do smażenia

    Cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju. Dodaję 3 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki. Pomidory suszone kroję w paseczki i dodaję do warzyw. Następnie dodaję mięso, kiedy się podsmaży, dodaję pomidory i przecier. Smażę około 10 minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam do smaku solą himalajską, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron obgotowuję chwilę we wrzątku. W rondlu rozpuszczam masło i dodaję po łyżce mąki i odrobinie mleka. Mieszam by nie było grudek. Na koniec dodaję roztrzepane jajka. Doprawiam do smaku solą ,pieprzem i gałką . Dodaję starty ser. Mieszam by się rozpuścił. Formę żaroodporną smaruję odrobiną oleju i układam warstwę makaronu, farsz, kleksy sosu i przekładam kolejną warstwą. Postępuję tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę stanowi sos.. Zapiekam w piekarniku około 30 minut.

    Pozdrawiam
    Wiola

  8. Witam serdecznie.
    Ja stawiam na dobrze znane i sprawdzone smaki, a więc… moja wersja Spaghetti Bolognese.Oczywiście Włoszką nie jestem, dlatego też moja wersja spaghetti nie jest tą klasyczną jaką podaje się na stołach tego pięknego, ciepłego kraju. W oryginalnej wersji do potrawy dodaje się dobre wino. Ja ze względów na niemożność spożywania wszelakich alkoholi oraz na to, że również mój mały domownik wprost przepada za tym daniem, nie dodaję do spaghetti wina. Lecz bez względu na to, czy moja wersja jest bliska czy daleka od oryginału, najważniejszym jest fakt, że zarówno ja, jak i domownicy czy goście zajadamy się moim spaghetti.

    Przepis:
    Składniki:

    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub innego)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 marchewka
    2 1/2 łyżki oleju
    1 puszka krojonych pomidorów
    3 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
    niespełna 1/2 szklanki bulionu
    2 łyżeczki oregano (suszone)
    sól i pieprz do smaku
    świeża bazylia (lub szczypta suszonej)
    świeża zielona pietruszka
    1 seler naciowy
    makaron do Spaghetti
    opcjonalnie tarty ser (parmezan) do posypania

    Przygotowanie:

    Obieramy i drobno kroimy cebulę, czosnek i marchewkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną marchewkę. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dorzucamy pokrojoną bazylię (lub szczyptę suszonej) oraz pokrojoną zieloną pietruszkę. Jeszcze przez chwilę gotujemy, mieszając. Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Podajemy na talerze. Wierzch można posypać tartym parmezanem lub przystroić pietruszką.

    Smacznego
    P.s. Zdjęcie przesłane mailem

    Słodkie okruszki

  9. Kolejnym takim moim ulubionym makaronowym przysmakiem jest Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem.

    Danie idealne na szybki i niesamowicie smaczny obiad.
    No i zdrowy!

    SKŁADNIKI:

    PESTO:

    * liście jarmużu – 100 g

    * orzechy nerkowce – 80 g

    * czosnek – 2 ząbki

    * rzodkiewka – 2 szt

    * oliwa z oliwek – ok. 100 ml

    * parmezan – 80 g

    * sok z cytryny – 1 łyżeczka

    * sól , pieprz – do smaku

    DODATKOWO:
    * makaron spaghetti
    * filet z kurczaka + sól, pieprz

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    PESTO:
    Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi.

    Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą.

    Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ).

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem!

    MAKARON:
    Gotujemy al dente.

    MIĘSO:
    Oczyszczone filety porcjujemy, delikatnie rozklepujemy , posypujemy solą , pieprzem, smarujemy odrobiną oliwy i grillujemy do miękkości.

    CAŁOŚĆ:
    Makaron podajemy z przygotowanym pesto i grillowanym kurczakiem.

    Smacznego!

    ( zdjęcie przesyłam na maila )

    Pozdrawiam
    Sylwia
    Ostra na Słodko
    http://ostra-na-slodko.pl/

  10. Witam, jako prawdziwa makaroniara napiszę, że makarony mogłabym jeść kilka razy w tygodniu za każdym razem z innymi dodatkami :)
    Moja pierwsza propozycja na pyszny makaron to spaghetti z domowym pesto z natki pietruszki. Uwielbiam je za smak, prostotę i szybkość wykonania. Idealne kiedy nie mamy czasu długo stać w kuchni.

    Spaghetti z pesto z pietruszki
    Składniki:
    1 duży pęczek natki pietruszki
    3 gałązki bazylii
    50 g słonecznika
    1 duży ząbek czosnku
    50 g sera grana padano (lub parmezanu)
    120 ml oliwy z oliwek
    sól gruboziarnista (do smaku)

    Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Listki bazylii i pietruszki umieścić w wysokim naczyniu, dodać posiekany czosnek, starty na drobnych oczkach ser, słonecznik i stopniowo, rozdrobnić za pomocą blendera dolewając oliwę z oliwek. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawiając 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Do gorącego makaronu dodać pesto i wymieszać. Makron podawać od razu po przygotowaniu, posypany wiórkami twardego sera.

    Pozdrawiam Ola

  11. Drugim ulubionym przepisem na makaron jest iście włoskie Spaghetti alla puttanesca – nazwa kontrowersyjna, ale smakuje wybornie ;)

    Spaghetti alla puttanesca
    Składniki:
    makaron spaghetti
    3 łyżki oliwy z oliwek
    400 g krojonych pomidorów
    2 czerwone papryczki chili
    1 puszka anchois (8 sztuk)
    3 łyżki czarnych oliwek
    1 łyżka kaparów
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 szczypta oregano
    sól (opcjonalnie)
    pieprz (opcjonalnie)

    Na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek. Dodać odsączone posiekane anchois. Podsmażyć do połączenia się smaków. Dodać oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę papryczki chili. Zalać pomidorami w zalewie (lub pozbawionymi skórki i szypułek pomidorami. Dusić na wolnym ogniu do odparowania wody i zagęszczenia się sosu. Dodać pokrojone oliwki i odsączone z zalewy kapary. Wymieszać i podsmażyć kilka minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić około minuty. Doprawić oregano i opcjonalnie solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i gorący dodać do sosu. Wymieszać, posypać natką pietruszki i od razu podawać.

    Pozdrawiam Ola

  12. I na koniec, moja ulubiona wersja lasagne – ze szpinakiem. Idealna, pożywna i niezwykle smakowita :)

    Lasagne ze szpinakiem (na dużego głoda ;)
    Składniki:
    24 płaty makaronu lasagne
    200 pikantnego żółtego sera (np. cheddar)
    50 g parmezanu (lub pecorino)
    Beszamel:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    400 ml mleka 3,2%
    sól (do smaku)
    biały pieprz (do smaku)
    gałka muszkatołowa świeżo starta (do smaku)
    Dodatkowo:
    900 g szpinaku (może być mrożony)
    200 g wędzonego boczku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    sól (do smaku)
    czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
    gałka muszkatołowa świeżo starta (do smaku)

    Na patelni zarumienić pokrojony w kostkę boczek, dodać drobno posiekaną cebulę, rozmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Smażyć do odparowania wody.
    Beszamel: W rondelki rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleko cały czas energicznie mieszając. Gotować, nie przerywając mieszania do czasu, aż sos zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
    Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wymieszać.
    Płaty lasagne wrzucać stopniowo do gotującej się wody na kilka sekund. Dno naczynia wysmarować cienką warstwą beszamelu. Ułożyć na nim płaty lasagne, posmarować cienką warstwą beszamelu i kolejno warstwami układać: szpinak, ser, płat lasagne, beszamel…aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć płaty lasagne posmarowane beszamelem i posypane serem. Lasagne zapiekać w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut do zarumienienia się wierzchu. Przed pokrojeniem odczekać chwilę, aby zapiekanka się „związała”.

    Pozdrawiam Ola

  13. Cannelloni z bakłażanem i mięsem

    Pyszna zapiekanka podana w nieco inny sposób. Zachwyca smakiem i intryguje formą.

    Składniki:

    2 opakowania makaronu Cannelloni

    1 bakłażan

    1 cebula

    1 czerwona papryka

    500 g mielonego mięsa

    2 puszki pomidorów

    natka pietruszki

    bazylia

    sok z cytryny

    sól

    pieprz

    papryka ostra i słodka w proszku

    garść pestek z dyni

    olej bądź smalec

    kilka plastrów wędzonego żółtego sera

    1. Zaczynamy od pokrojenia bakłażanu w kostkę. Zalewamy go wodą z solą aby uniknąć posmaku goryczki. Zostawiamy na kilkanaście minut.

    2. Mięso podsmażamy na oleju lub smalcu. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę oraz dokładnie opłukanego bakłażana. Całość mieszamy i łączymy z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie.

    3. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dodajemy do całości. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny oraz posiekaną bazylią i natką pietruszki.

    4. W gęsiarce lub innym wysokim naczyniu żaroodpornym ustawiamy pionowo makaron. Napełniamy go sosem, powinien być dość rzadki, aby makaron „naciągnął” odpowiednią ilość wody. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 30 -40 minut i 180 stopni. Po tym czasie układamy na wierzchu plastry sera i zapiekamy jeszcze około 5 minut.

    Pozdrawiam Małgorzata

  14. Spaghetti z brukselką

    Makaron można podawać praktycznie ze wszystkim. Ja wykorzystałam brukselkę i orzechy laskowe. Przygotowałam go w podobny sposób do Carbonary. Smak brukselki w połączeniu z lakowymi orzechami jest niezwykły.

    Składniki:

    1 opakowanie makaronu spaghetti
    300 g boczku
    300 g brukselki
    3-4 ząbki czosnku
    1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    200 g żółtego sera (najlepiej parmezanu)
    garść laskowych orzechów
    ok. 150 ml wody
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    pieprz

    1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.

    2. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na głębokiej patelni lub woku aż wytopi się z niego tłuszcz. Jeśli jest go zbyt mało, możemy dodać 1-2 łyżeczek oliwy lub oleju. Gotowe skwarki przekładamy łyżką cedzakową na papier.

    3. Brukselkę kroimy w bardzo cienkie paski. Czosnek przeciskamy lub kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu przez 30 sekund. Dodajemy brukselkę. Po 2 minutach wlewamy wodę, doprawiamy solą i papryką. Dusimy do miękkości.

    4. Dokładamy połowę startego na drobnych oczkach sera i sok z cytryny. Dodajemy ugotowany makaron, skwarki i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy potrząsając patelnią.

    5. Tak przygotowane spaghetti podajemy posypane resztą sera i grubo posiekanymi orzechami.

    Pozdrawiam Małgorzata

  15. Moim ulubionym daniem jest spaghetti w nieco innym wydaniu z soczewicą i grillowanymi polędwiczkami drobiowymi

    Składniki:

    300 g makaronu spaghetti
    1 marchewka
    5 pieczarek
    1,5 szklanki łuskanej soczewicy (czerwonej)
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    300 ml pomidorów krojonych bez skóry
    świeże zioła: oregano, bazylia
    pieprz, sól
    oliwa z oliwek
    6 szt. polędwiczek z piersi kurczaka
    kiełki rzodkiewki

    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gdy czosnek i cebula się zeszklą, dodajemy soczewicę i smażymy przez ok 15 minut. Następnie dodajemy starte na tarce marchewkę oraz pieczarki. Dusimy przez chwilę i dodajemy pomidory. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane zioła oraz przyprawy. Soczewica musi być miękka ale nie powinna się całkowicie rozgotować, sos trzeba dość często mieszać aby nie przywarł i się nie przypalił. Polędwiczki w piersi kurczaka (można użyć całych piersi ale polędwiczki są jej najdelikatniejszą częścią i dlatego polecam użyć właśnie ich) oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej, posmarowanej oliwą patelni grillowej. Makaron przekładamy na talerz i polewamy gęstym pomidorowym sosem. Podajemy z grillowanymi polędwiczkami, świeżymi kiełkami rzodkiewki oraz świeżą bazylią.

  16. Spaghetti Vongole

    Składniki – 2 porcje:
    Makaron spaghetti lub bucatini – 200g
    Małże vongole – 500g
    Czosnek – 5 ząbków
    1 pęczek natki pietruszki
    Oliwa z oliwek – 2 łyżki
    Masło – 1 – 2 łyżki
    Wino białe wytrawne – 1 200ml
    Sól

    Wykonanie:
    Małże dokładnie umyć i pozbyć się piasku. Otwarte lub uszkodzone muszle wyrzucić.
    Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. 6 minut przed końcem gotowania się makaronu rozgrzać na patelni oliwę i delikatnie podsmażyć czosnek. Następnie dodać małże, natkę pietruszki (połowę) i masło. Całość podlać winem i gotować na mocnym ogniu ciągle mieszając. Po 5 minutach, kiedy sos się zredukuje, a małże otworzą doprawić do smaku solą. Nieotwarte muszle wyrzucić.
    Odcedzić makaron i wymieszać z sosem, małżami. Podawać posypane natką pietruszki.

    Makaron z krewetkami w sosie cytrynowo – maślanym z białym winem

    Składniki – 2 porcje:
    Makaron – 200g
    Krewetki koktajlowe – 150g
    Masło – 50g
    Oliwa z oliwek – 5g
    Sok i skórka z 1 cytryny
    Wino białe wytrawne – 120 ml
    Sól, szczypiorek

    Wykonanie:
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy sok z 1 cytryny i otartą skórkę z 1 cytryny. Całość podlewamy winem i redukujemy. Gdy sos będzie miał już odpowiednią konsystencję, przelewamy go przez sito (chyba, że komuś nie przeszkadza obecność skórki z cytryny). Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i smażymy na niej krewetki (obrane, wcześniej rozmrożone, jeśli ktoś takich używa) przez 2-3 minuty. Podsmażone krewetki podlewamy sosem i całość dusimy przez kolejne 3-4 minuty. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, sól i posiekany szczypiorek.

    Smacznego :)

  17. Podaję przepis na mój ulubiony ostatnio makaron z sosem z sera pleśniowego w towarzystwie awokado w szynce szwarcwaldzkiej.
    Składniki:
    250 g makaronu rurki
    Pół dojrzałego awokado
    4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
    Opakowanie sera roqfourt
    Świeżo zmielony pieprz czarny
    Sól Himalajska
    Wykonanie:
    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, wedle własnych preferencji. W garnku rozpuszczamy ser, dodajemy do niego pokrojony plasterek szynki. Odstawiamy na bok. Awokado obieramy, koimy na pół, wyciągamy pestkę. Połówkę awokado kroimy w paski równej grubości (mi wyszło 6). Każdy pasek owijamy połówką plasterka szynki szwarcwaldzkiej (można całym). Tak przygotowane awokado podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron do zrumienienia. Po odcedzeniu makaronu, wsypujemy go do miski, polewamy sosem i dokładnie mieszamy, tak, aby sos dotarł wszędzie. Przekładamy go na talerze, układamy na nim awokado z szynką i oprószamy solą i pieprzem.

  18. ja polecam prosty ale bardzo smaczny przepis na spaghetti Szefa Kuchni, który robi furrorę na przyjęciach w gronie rodzinnym

    składniki na 2 porcje:

    Makaron spaghetti 200g
    cebula 1 szt
    czosnek – 2 ząbki
    papryka czerwona– 1 średniej wielkości
    pieczarki- 200g
    śmietanka kremówka 250 ml
    oliwa z oliwek- 50 ml
    parmezan starty
    sól ,
    ulubione zioła ( u mnie mieszanka prowansalska i świeża pietruszka)

    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

    W garnku na małej ilości oleju szklimy cebulę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek uważając aby się nie przypalił.Wyłączamy grzanie
    Na patelni na małej ilości oliwy przesmażamy kolejno paprykę pokrojoną w słupki i pieczarki w półtalarki z niewielką ilością soli i dodajemy do garnka.
    Włączamy grzanie pod garnkiem, mieszamy całość i zalewamy śmietanką, podgrzewamy do czasu zagotowania. Gotujemy do czasu zredukowania sosu do pożądanej konsystencji. Na koniec doprawiamy do smaku solą i ziołami.
    Przed podaniem do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, dekorujemy posiekaną pietruszką i startym serem.
    Bardzo polecam do wypróbowania

  19. Moja zapiekaneczka z makaronem!
    Podsmażamy na oliwie z oliwek kawałki piersi z kurczaka, solimy i pieprzymy, dodajemy przyprawę do kurczaka. Pieczarki kroimy i podsmażamy, przyprawiamy. Brokuł gotujemy al dente. Makaron również gotujemy al dente. Kroimy mozzarellę. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu do zapiekania. Przygotowujemy sos- śmietanka 30%, sól , pieprz, zioła prowansalskie, oregano i bazylia. Redukujemy na wolnym ogniu.Polewamy zapiekankę i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 20 min, ok 200 st. Zjadamy ze smakiem!!!!

  20. Mój pomysł na pyszny makaron to lasagne.

    Składniki

    płaty makaronu lasagne
    pierś z kurczaka
    mrożony szpinak ze śmietanką z Lidla
    szklanka mieszanki ulubionych warzyw
    opakowanie żółtego sera
    mały słoiczek sosu pomidorowego
    jedna cebula, kilka ząbków czosnku
    przyprawa do kurczaka
    250 ml mleko
    20 g masła
    20 g mąki

    Przygotowanie

    Makaron namoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę.
    Kurczaka umyć i pokroić w kostkę, przyprawić wg uznania i podsmażyć. Odsączyć i zostawić na chwilę.
    Cebule i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na maśle, dodać szpinak, ewentualnie doprawić wg uznania. Można dodać odrobinę sera.
    W garnku rozpuścić masło, podsmażyć mąkę a następnie mleko. Gotować aż zgęstnieje, dodać 1/3 startego sera oraz warzywa.
    Dno naczynia żaroodpornego wysmarować sosem beszamelowym, ułożyć makaron, wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć szpinak, kurczaka znowu makaron, sos pomidorowy i szpinak I tak dalej aż do wyczerpania składników na koniec polać sosem beszamelowym. Wierzch można ozdobić pomidorkami koktajlowymi.
    Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni po tym czasie odkryć, posypać serem i zapiekać przez kolejne 10-15 minut aż ser się rozpuści.
    Odczekać 10-15 minut i porcjować.

    Smacznego :)

  21. Tagliatelle szpinakowe z kurczakiem

    Składniki

    250 g świeżego makaronu
    250 g szpinaku
    brokuł
    kukurydza
    sos do warzyw na ciepło do szpinaku knorr
    cebula
    czosnek
    sól
    śmietana
    kurczak
    przyprawa do kurczaka

    Przygotowanie

    Kurczaka umyć, pokroić i przyprawić.
    Podgotować brokuł. Umyć i wysuszyć szpinak.
    Pokroić cebulę i czosnek
    Ugotować makaron.
    Na maśle zeszklić cebulę i czosnek. Dodać kurczaka a następnie szpinak. Następnie brokuł i kukurydzę.
    W śmietanie rozprowadzić sos knorr.
    Dodać sos. Doprawić do smaku.
    Podawać póki ciepłe.

    Smacznego :)

  22. Cannelloni szpinakowe

    Składniki:

    opakowanie makaronu cannelloni
    cebula i kilka ząbków czosnku
    szpinak
    1-2 łyżki śmietany
    ser feta
    kukurydza
    pomidory z puszki
    składniki do doprawienia pomidorów
    ser

    Przygotowanie:

    Zeszklić cebulę i dodać czosnek. Następnie dorzucić szpinak, może być mrożony, dodać śmietanę, ser oraz kukurydzę.
    Tak przygotowanym farszem nadziać suche rurki makaronu.
    Pomidory zmiksować i doprawić do smaku, np. trochę cukru i oregano, można rozrobić wodą.
    Makaron zalać przygotowanym sosem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
    Wierzch posypać startym serem i piec jeszcze około 15 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika poczekać około 10 minut i nakładać.

    Smacznego :)

  23. Nawet, gdybym się bardzo postarała, to i tak wybór padłby na tradycyjne, włoskie spaghetti bolognese, czyli klasyka sama w sobie :) Więc przesyłam przepis właśnie na to danie :D

    Spaghetti bolognese

    Składniki:
    500 g mielonej łopatki
    500 ml przecieru pomidorowego
    1 mała marchewka
    sól, pieprz
    1 cebula
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    100 g twardego sera żółtego
    500 g makaronu spaghetti
    oliwa z oliwek/ olej
    ¼ czerwonej papryki

    Sposób przygotowania:
    1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju/ oliwie. Mięso podsmażyć na patelni z oliwą. Cebulę umieścić razem z mięsem w garnku, zalać sosem pomidorowym. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dodać do sosu, wszystko dusić około 15-20 minut. Pod koniec przyprawiając. Makaron ugotować al-dente, odcedzić. Podawać z sosem i startym serem. Smacznego!

  24. Mój przepis na włoskie danie z makaronem to Tuńczyk z makaronem !

    Składniki:

    – 3 ząbki czosnku
    – 2 małe cebule
    – zalewa z suszonych pomidorów
    – puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
    – śmietana 30%
    – pół cytryny
    – sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki
    – makaron Czarniecki semolina sphagetti

    Suszone pomidory wyjmujemy ze słoiczka i odkładamy do miseczki. Zalewę wlewamy na patelnię (można użyć zamiast tego oliwy, ale zalewa nadaje charakterystyczny smak). Na niej smażymy rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulę przez około 7 minut. Dodajemy odcedzonego tuńczyka i smażymy jeszcze 3 minuty. Potem wlewamy śmietanę wymieszaną z solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Dusimy przez około 10 minut. Całość podajemy na ugotowanym ze szczyptą soli makaronie. Voila :)

  25. Spaghetti z łososiem i sosem koperkowym

    Bardzo szybkie, pyszne i zdrowe danie. Bez dodawania jakichkolwiek sztuczności. Sos idealny śmietanowy z aromatem świeżego koperku. Polecam

    Składniki
    200g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
    0,3 kg fileta z łososia świeży

    Sos koperkowy:
    2 pęczki koperku
    150ml śmietany 18%
    150ml śmietany 12%
    oliwa
    sól
    pieprz ziołowy
    0,15kg mozzarella

    Dodatkowo:
    8 sztuk pomidorków koktajlowych
    koper
    Sposób przygotowania
    1.Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonym wrzątku około 10 minut.
    2.Łososia pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Wlać śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzewać jeszcze parę minut.
    3.Koper drobno posiekać dodać do sosu, wszystko dokładnie wymieszać.
    4.Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze, wylać sos z łososiem, posypać koperkiem i udekorować talerz pomidorkami przekrojonymi na pół.
    5.Smacznego:)

  26. Witaj,
    moje ulubione włoskie danie z makaronem to pyszne muszle makaronowe z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie z kozim serem. Kurki idealnie pasują do makaronu, a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
    Potrzebujemy:
    – 1 opakowanie muszli (conchiglioni)
    Farsz:
    – około 400 gram kurek
    – garść włoskich orzechów
    – 2 ząbki czosnku
    – opakowanie świeżego szpinaku
    – sól i pieprz do smaku

    Muszle makaronowe gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i ponownie krótko dusimy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem i układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Na każdą nadzianą muszlę kładziemy plasterek dobrej jakości koziego sera i całość zalewany śmietanką kremową 30% lub 36%. Muszle zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
    Podajemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)
    Pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

  27. Moje drugie ulubione włoskie danie z makaronem to spaghetti aglio olio z omułkami.
    Potrzebujemy:
    – 500 g makaronu spaghetti
    – 1 kg omułków
    – 4 ząbki czosnku
    – pęczek zielonej pietruszki
    – 2 papryczki chili
    – 8 łyżek oliwy z oliwek
    – 125 ml białego wina
    – 1/2 cytryny
    – 50 g tartego parmezanu lub grana padano
    – sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)
    Pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

  28. Skoro danie włoskie, to musi być makaron i rukola. Uwielbiam pyszną, prostą, zdrową, warzywno – owocową sałatkę makaronową:
    Składniki:
    – 1 opakowanie ulubionego makaronu
    – 1 czerwoną cebulę
    – opakowanie świeżej rukoli
    – truskawki i winogrona

    Domowy sos winegret:
    – 10 łyżek oliwy z oliwek
    – 6 łyżek octu balsamicznego białego
    – sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

    Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać.
    Idealna na nadchodzące ciepłe dni i sezon na truskawki

    Laura
    a763@gazeta.pl

Dodaj komentarz