Zakwas z buraków na barszcz czerwony

Zakwas z buraków na barszcz czerwony.

Ostatnio kupiłam u mojej ulubionej pani na placu, czerwone buraki z odmiany podłużnej i przerobiłam je na zakwas do barszczu czerwonego.

zakwas na barszcz

Składniki:

  • buraki czerwone ok.1,5 kg
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • czosnek obrane ząbki

przegotowana woda letnia

Założenie mam takie, ma być dużo buraków. Buraki ( w rękawiczkach obieram i kroje w plastry) wkładam do słoika, dodaję przyprawy i zalewam letnią przegotowaną wodą. Odstawiam, przykrywam ściereczką, zaglądam co jakiś czas – bo na powierzchni tworzy się piana, ale jak zapomnimy o zakwasie to może zacząć pleśnieć.

7 dni stał i czekał i pyszny był :) a jak pyszny był już w kolejnym wpisie :)

 

Zdjęcie lekko oszukane, bo to mały słoik – a całość robiłam w wielkim 5 litrowym słoju.