Zaproszenie na warsztaty z kuchni hiszpańskiej

Kuchnia  hiszpańska uważana jest za jedną  z najzdrowszych, najbardziej  bogatych  i  zróżnicowanych  kuchni  świata.  Paella walencjańska, andaluzyjskie gazpacho, hiszpańska tortilla, madryckie
tapas, cocido español – to jedne z wielu potraw, wywodzących się z
różnych hiszpańskich regionów i tradycji kulinarnych, które podbijają
serca (i żołądki) smakoszy na całym świecie.

Zapraszamy  na  warsztaty  kulinarne  Cervantes  w  kuchni,  w trakcie których  uczestnicy,  pod  okiem  Alejo  Torreblanca,  szefa  kuchni  i właściciela  restauracji  Valparaíso,  będą  mogli  nauczyć  się  jak przygotowywać tradycyjne hiszpańskie potrawy i poznać ich tajniki.

Czas trwania zajęć: każde spotkanie ‐ 180 min. (3 godz.)
Miejsce: Restauracja Valparaíso, ul. Dietla 33, Kraków
Ceny: za jedno spotkanie: 135 zł (słuchacze kursów Instytutu Cervantesa w Krakowie), 150 zł (pozostali)

Warsztaty odbywają się w języku hiszpańskim, z tłumaczeniem na jęz. polski.
Ilość miejsc ograniczona.
Informacje i zapisy:
Instytut Cervantesa
Ul. Kanonicza 12
Tel. 12 421 34 24, 12 421 32 55
cracovia@cervantes.pl

O prowadzącym zajęcia: 
Alejo  Torreblanca  Leiva, Chilijczyk od dwóch  lat mieszkający w Polsce, szef  kuchni  i właściciel i restauracji Valparaíso w  Krakowie, w  której serwowane są typowe  dania  kuchni  hiszpańskiej  i Ameryki  Łacińskiej.  Torreblanca  kształcił  się  w  Chile,  a  doświadczenie  zawodowe  zdobył  w Hiszpanii  w trakcie  ponad  dziesięcioletniej  pracy  jako  kucharz  i szef  kuchni  w  Kraju  Basków, Katalonii, Andaluzji i na Majorce.

torr

Temat pierwszych zajęć :

12 października (sobota, 9.30 – 12.30) lub 14 października (poniedziałek, 17.30 – 20.30):

Hiszpańskie tortille (Tortillas españolas)
Na  zajęciach  uczestnicy  dowiedzą  się,  jak  przygotować
tradycyjną  hiszpańską  tortillę,  a  także  jej  różne  wersje  w
zależności  od  wykorzystanych składników:  tortilla  de  bacalao
(tortilla z dorszem), tortilla de berenjena (tortilla z bakłażanem),
tortilla z chorizo, i z sezonowych warzyw (cukinia, kalafior, etc.).
Nauczymy się, jakie są sposoby podawania tortilli i z czym można
ją serwować.