Kuchnia hiszpańska uważana jest za jedną z najzdrowszych, najbardziej bogatych i zróżnicowanych kuchni świata. Paella walencjańska, andaluzyjskie gazpacho, hiszpańska tortilla, madryckie
tapas, cocido español – to jedne z wielu potraw, wywodzących się z
różnych hiszpańskich regionów i tradycji kulinarnych, które podbijają
serca (i żołądki) smakoszy na całym świecie.
Zapraszamy na warsztaty kulinarne Cervantes w kuchni, w trakcie których uczestnicy, pod okiem Alejo Torreblanca, szefa kuchni i właściciela restauracji Valparaíso, będą mogli nauczyć się jak przygotowywać tradycyjne hiszpańskie potrawy i poznać ich tajniki.
Czas trwania zajęć: każde spotkanie ‐ 180 min. (3 godz.)
Miejsce: Restauracja Valparaíso, ul. Dietla 33, Kraków
Ceny: za jedno spotkanie: 135 zł (słuchacze kursów Instytutu Cervantesa w Krakowie), 150 zł (pozostali)
Warsztaty odbywają się w języku hiszpańskim, z tłumaczeniem na jęz. polski.
Ilość miejsc ograniczona.
Informacje i zapisy:
Instytut Cervantesa
Ul. Kanonicza 12
Tel. 12 421 34 24, 12 421 32 55
cracovia@cervantes.pl
O prowadzącym zajęcia:
Alejo Torreblanca Leiva, Chilijczyk od dwóch lat mieszkający w Polsce, szef kuchni i właściciel i restauracji Valparaíso w Krakowie, w której serwowane są typowe dania kuchni hiszpańskiej i Ameryki Łacińskiej. Torreblanca kształcił się w Chile, a doświadczenie zawodowe zdobył w Hiszpanii w trakcie ponad dziesięcioletniej pracy jako kucharz i szef kuchni w Kraju Basków, Katalonii, Andaluzji i na Majorce.
Temat pierwszych zajęć :
12 października (sobota, 9.30 – 12.30) lub 14 października (poniedziałek, 17.30 – 20.30):
Hiszpańskie tortille (Tortillas españolas)
Na zajęciach uczestnicy dowiedzą się, jak przygotować
tradycyjną hiszpańską tortillę, a także jej różne wersje w
zależności od wykorzystanych składników: tortilla de bacalao
(tortilla z dorszem), tortilla de berenjena (tortilla z bakłażanem),
tortilla z chorizo, i z sezonowych warzyw (cukinia, kalafior, etc.).
Nauczymy się, jakie są sposoby podawania tortilli i z czym można
ją serwować.