Zdrowe muffiny na drugie śniadanie

Zdrowe muffiny na drugie śniadanie, z dużą zawartością błonnika i nie tylko. Polecam serdecznie i dla dzieci i dla dorosłych. U mnie w towarzystwie kwiatka ;) czyli zaparzacza do herbaty które podbił moje serce od pierwszego wejrzenia. A zaparzona w nim czerwona herbata.

Zdrowe babeczki
Zdrowe babeczki

Zdrowe muffiny

  • 10 daktyli suszonych
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 1/2  szklanki maślanki

 

Zdrowe muffiny na śniadanie
Zdrowe muffiny na śniadanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Mokre składniki mieszamy w misce, w drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki dodając do nich pokrojone daktyle, mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Do formy na muffinki wkładamy papilotki do muffinek. Papilotki wypełniamy do 3/4 masą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, po tym czasie zostawiłam muffinki w piekarniku do ostygnięcia.

Są pyszne wilgotne i zdrowe !

 

4 myśli na temat “Zdrowe muffiny na drugie śniadanie

  1. Świetny pomysł na zdrową ale i słodką przekąskę :-) A zaparzacz świetny, choć moja koleżanka ma truskawkę i to ją uwielbiam najbardziej ;-)

Możliwość komentowania jest wyłączona.