Zdrowe muffiny na drugie śniadanie, z dużą zawartością błonnika i nie tylko. Polecam serdecznie i dla dzieci i dla dorosłych. U mnie w towarzystwie kwiatka ;) czyli zaparzacza do herbaty które podbił moje serce od pierwszego wejrzenia. A zaparzona w nim czerwona herbata.
Zdrowe muffiny
- 10 daktyli suszonych
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 1/2 szklanki maślanki
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Mokre składniki mieszamy w misce, w drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki dodając do nich pokrojone daktyle, mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Do formy na muffinki wkładamy papilotki do muffinek. Papilotki wypełniamy do 3/4 masą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, po tym czasie zostawiłam muffinki w piekarniku do ostygnięcia.
Są pyszne wilgotne i zdrowe !
z dodatkiem daktyli – biorę w ciemno! :D pycha!
oj, daktyle to ja kocham także :)
Piękne zdjęcia- takie wiosenne.
Świetny pomysł na zdrową ale i słodką przekąskę :-) A zaparzacz świetny, choć moja koleżanka ma truskawkę i to ją uwielbiam najbardziej ;-)