Tortille kukurydziane z nadzieniem to ostatnio ulubione śniadanie moich dzieci. Tortille kupuje od Molino w Krakowie. Tortille są pyszne, pachnące. A o to moja propozycja bardziej polska niż meksykańska ;)
Tortilla z nadzieniem
- 15 dkg boczku wędzonego
- 2 cebule nieduże
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoiku sosu pomidorowego / lub kilkanaście łyżek koncentratu pomidorowego
- łyżeczka bazylii suszonej
- 1 mała papryczka chili
- żółty ser w plastrach
- kilkanaście listków świeżego szpinaku baby
Boczek, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni przesmażyć boczek, tak aby wytopił się z niego tłuszcz po chwili dodać cebulę i jeszcze raz podsmażyć, dodać sos pomidorowy, bazylię i papryczkę wszystko razem przesmażyć tak aby trochę płynu odparowało.
Tortille podgrzewać na suchej patelni przez kilkanaście sekund, aż na tortilli pojawią się pęcherzyki powietrza.
Na tortilli ułożyć plasterek sera, listki szpinaku i nasze nadzienie ( układać na jednej połowie ) złożyć tortillę na pół, chwilę przytrzymać ( najlepiej łyżką żeby się nie oparzyć) i tak przytrzymać tortillę przez chwilę aby ser się rozpuścił. Przełożyć tortillę na drugą stronę i znowu chwilę podpiec. Podawać póki gorące :) Uwaga tortille znikają w zastraszającym tempie :)
Smacznego!
O takie śniadania to ja bardzo chętnie.
Mniam, jak smacznie wyglądają!:)