Żeberka w piwie i na dodatek z grilla. Kto ich nie lubi ? Chyba nie ma takiej osoby ;).
Dzisiaj mój pomysł na żeberka, które podczas ostatniego grilla tylko mignęły wśród znajomych.
Żeberka w piwie
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 goździki
- puszka piwa
- gałązka rozmarynu
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki z kością wkładamy do szybkowaru dodajemy goździki i zalewamy wodą, tak aby żeberka były nią przykryte. Gotujemy je tak przez około 20 minut, wyłączamy garnek i odstawiamy do wystygnięcia, odlewamy wodę. Żeberka zalewamy piwem dodajemy rozmaryn i dusimy na maleńkim gazie aż piwo odparuje przynajmniej w połowie.
Potem takie żeberka układamy na grillu i grillujemy. Po tych wszystkich zabiegach mięso dochodzi od kości i jest mięciutkie, a przy okazji chrupiące.
Super sprawa, żeberka uwielbiam.
Urzekł mnie również Twój garnek, super.
Pozdrawiam.
Dorota, dziękuję :) a garnek to ostatni nabytek ;) pozdrawiam!