Żeberka w piwie z grilla

Żeberka w piwie i na dodatek z grilla. Kto ich nie lubi ? Chyba nie ma takiej osoby ;).

Dzisiaj mój pomysł na żeberka, które podczas ostatniego grilla tylko mignęły wśród znajomych.

żeberka w piwie

Żeberka w piwie 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 goździki
  • puszka piwa
  • gałązka rozmarynu

 

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki z kością wkładamy do szybkowaru dodajemy goździki i zalewamy wodą, tak aby żeberka były nią przykryte. Gotujemy je tak przez około 20 minut, wyłączamy garnek i odstawiamy do wystygnięcia, odlewamy wodę. Żeberka zalewamy piwem dodajemy rozmaryn i dusimy na maleńkim gazie aż piwo odparuje przynajmniej w połowie.

żeberka z grilla

Potem takie żeberka układamy na grillu i grillujemy. Po tych wszystkich zabiegach mięso dochodzi od kości i jest mięciutkie, a przy okazji chrupiące.

 

2 myśli na temat “Żeberka w piwie z grilla

  1. Dorota, dziękuję :) a garnek to ostatni nabytek ;) pozdrawiam!

Możliwość komentowania jest wyłączona.