Weka z masłem czosnkowym to nasze odkrycie z ostatniego grilla.
Znikła tak szybko jak się ją robi.
Są takie dodatki do dań, które znikają nim główne danie wjedzie na stół. Tak też było z tą weką i już wiemy, że jedna to stanowczo za mało. Wszystkim bardzo smakowała.
Weka z masłem czosnkowym
- 1 weka
- 1 kostka masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 10 dkg sera żółtego twardego
- świeżo zmielony pieprz czarny
- folia aluminiowa
Masło wyjmujemy z lodówki wstawiamy w miseczce do mikrofalówki ( lub do kąpieli wodnej ) i lekko je rozmiękczamy. Obrany czosnek, przeciskamy przez praskę do miseczki z masłem, dodajemy drobno posiekany koperek i zieloną cebulkę, pokrojony w miarę drobną kostkę żółty ser, wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku.
Wekę kroimy na kromki, ale nie przecinamy do samego końcu, żeby nam utrzymała kształt. Wekę przekładamy na folię aluminiową i nożem smarujemy kolejne kromki naszym masłem. Smarujemy też górę weki. Zawijamy w folię, odstawiamy, żeby weka przeszła aromatami.
Wekę możemy upiec na grillu w folii lub w piekarniku. Tak przygotowana weka piecze się maksymalnie 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C lub grillu. Chodzi tylko o to żeby masło i ser się rozpuściły a chleb stał się chrupiący.
Ciepła smakuje cudownie !
Kurcze, wiesz, że cały czas podejrzewałem, że jest to chleb ale za chiny nie wiedziałem (i nie znałem) określenia weka :) Bardzo lubię takie bagietki czosnkowe, początkowo tylko te kupne jadłem, a potem przerzuciłem się na swoje – tanie i lepsze. Nie pomyślałem, zeby w podobny sposób przyrządzić chleb. Wypróbuję przy najbliższym grillu :)
Weka, to inaczej bułka paryska po małopolsku :))
Domowe bagietki czosnkowe są o niebo lepsze,
pozdrawiam!
Cudowna! Świetny dodatek do typowych dań grillowych i tych mniej popularnych :)
Ile sera żółtego?