Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca
Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca, kilkanaście minut pracy i chwila czekania gdy zupa się gotuje, a potem efekt pyszny.
Zupa porządna na wywarze mięsnym z dodatkiem mięsa wieprzowego oraz pysznej lekko chrupiącej ciecierzycy.
Ciecierzyca ( zwana cieciorką, grochem włoskim) to po prostu perełka zdrowia zawiera dużo białka oraz inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. A przy okazji jest pyszna.
Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca
- 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną )
- 25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- puszka ciecierzycy
- 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona )
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 kawałki selera naciowego
- 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku )
- pieprze, sól do smaku
- 1 łyżka cząbru suszonego
- 2 łyżki masła
Cebulę obrać i posiekać w piórka, czosnek obrać pokroić drobniutko. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki. Seler naciowy pokroić na małe plasterki.
W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę,chili, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, a do garnka dać mięso i je przesmażyć. Jak zmieni kolor na szary dodać wywar i warzywa sos pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, dodać cząber i całość zagotować. Gdy marchewka będzie miękka zupa jest gotowa. Doprawić i podawać.
Smacznego !
Inny przepis z ciecierzycą.
wspaniała zupka! idealna na zimową aurę:)
Dziękuję za miłe słowa :) i faktycznie taka zupa to jest !
pozdrawiam
Ulla