Schronisko smaków – Magda Gessler, recenzja książki.
Schronisko smaków moje góralska kuchnia – Magdy Gessler, to najnowsza książka znanej w Polsce restauratorki, reanimatorki upadających restauracji w cyklu Kuchenne rewolucje.
Książka Schronisko smaków to książka nawiązująca nazwą do najnowszej restauracji autorki w Bukowinie Tatrzańskiej, restauracja powstała niedawno. Ale co tam restauracja wróćmy do książki.
Zaczynamy od wstępu Magdy Gessler, od wspomnień związanych z dzieciństwem i przyjazdami na Podhale do miejscowości Poraj i do wspomnień smakowych takich jak kanapka z awanturką, oscypkiem czy chleb z rydzami. Wtedy właśnie w głowie małej Magdy zrodziła się myśl, że fajnie by było mieć restaurację.
Potem zaczyna się część albumowa pokazująca nam jak kiedyś wyglądało Podhale, górale, krajobrazy. Och to wcale nie było tak dawno, a tak mało z tego zostało. Kilkanaście zdjęć z czasów obecnych, a potem już przepisy na dania kuchni góralskiej w wersji Magdy Gessler co autorka na początku książki podkreśla.
Zaczynamy od jajecznicy tatrzańskiej klasycznej z dodatkiem śmietany, potem smalec spod tatr, pasta z sardynek na grzankach.
Znajdziemy też przepisy na carpaccio z buraka z bryndzą i rozmarynowym sosem winegret, śledź w olej z ziemniakiem w mundurku,
A z deserów zaczynamy deser bezowy, pączki zbójeckie czy kompot z suszonych owoców.
Trochę zdziwiły mnie przepisy na krewetki, soczewicę z cytryną czy burger wołowy w chrupiącej bułce z sałatą i pomidorwym relishem.. to dania które nie kojarzą mi się z Podhale, ale może teraz są dostępne w każdej restauracji.