Zupa, oj czasem przychodzi ochota na dobrą zupę, ta taka jest.
Zupa fasolowa, zapraszam na pyszny i prosty przepis.
Zupa fasolowa, ostatnio zagościła na naszym stole. Szczerz bardzo rzadko jemy fasolę, w sumie nie wiem czemu, jakoś mi z nią nie po drodze. Ale to był jeden z tych dni wieczorem kiedy myślałam co zrobić na obiad dla dzieci na dzień następny, za oknem ciemno, zimno a mi wy myślach kiełkował pomysł zupy i tak powstała ona. Pyszna, pachnąca, gęsta zupa.
Zupa fasolowa
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 25 dkg fasoli czerwonej ( dzień wcześniej wieczorem zalanej wodą + 5 cm niż poziom fasoli )
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczka papryczki chili
- 0,5 litra sosu pomidorowego
- 1 litr wody
- pieprz
Wieczorem zalałam fasolę wodą ( ja gotowała zupę rano przed pracą :)), a rano wstawiłam ją do szybkowaru i zagotowałam.
Czosnek, cebulę, marchewkę i pietruszkę obrałam i drobno pokroiłam.
Do garnka wlałam olej, dodałam masło i jak całość się połączyła podsmażyłam na tej mieszance warzywa wraz z chili i kuminem. Po chwili dolałam wodę i dodałam odcedzoną ugotowaną fasolę pogotowałam zupę około 10 minut, dodałam sos pomidorowy zagotowałam, doprawiłam pieprzem i zupa gotowa.
Pysznie, smacznie i ciepło !
Ulubiona mojego Męża :-)
Musze powiedzieć że jest to chyba najlepsza zupa fasolowa jaką jadłem na bazie tego przepisu. Super intensywny smak i konsystencja. Jeszcze myślę aby poeksperymentować z różna fasolą ale zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim, jest super smaczna.