Zupa fasolowa

Zupa, oj czasem przychodzi ochota na dobrą zupę, ta taka jest. 

Zupa fasolowa, zapraszam na pyszny i prosty przepis. 

zupa fasolowa przepis

Zupa fasolowa, ostatnio zagościła na naszym stole. Szczerz bardzo rzadko jemy fasolę, w sumie nie wiem czemu, jakoś mi z nią nie po drodze. Ale to był jeden z tych dni wieczorem kiedy myślałam co zrobić na obiad dla dzieci na dzień następny, za oknem ciemno, zimno a mi wy myślach kiełkował pomysł zupy i tak powstała ona. Pyszna, pachnąca, gęsta zupa. 

 

Zupa fasolowa 

  • 2 cebule 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 25 dkg fasoli czerwonej ( dzień wcześniej wieczorem zalanej wodą + 5 cm niż poziom fasoli ) 
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • 1/2 łyżeczka papryczki chili 
  • 0,5 litra sosu pomidorowego 
  • 1 litr wody 
  • pieprz 

 

Wieczorem zalałam fasolę wodą ( ja gotowała zupę rano przed pracą :)), a rano wstawiłam ją do szybkowaru i zagotowałam. 

Czosnek, cebulę, marchewkę i pietruszkę obrałam i drobno pokroiłam. 

Do garnka wlałam olej, dodałam masło i jak całość się połączyła podsmażyłam na tej mieszance warzywa wraz z chili i kuminem. Po chwili dolałam wodę i dodałam odcedzoną ugotowaną fasolę pogotowałam zupę około 10 minut, dodałam sos pomidorowy zagotowałam, doprawiłam pieprzem i zupa gotowa. 

 

Pysznie, smacznie i ciepło ! 

 

 

 

2 myśli na temat “Zupa fasolowa

  1. Musze powiedzieć że jest to chyba najlepsza zupa fasolowa jaką jadłem na bazie tego przepisu. Super intensywny smak i konsystencja. Jeszcze myślę aby poeksperymentować z różna fasolą ale zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim, jest super smaczna.

Możliwość komentowania jest wyłączona.